Τα πρώτα θραύσματα από τις νάρκες στο ναρκοπέδιο των κλειστών τραπεζών και των capital controls μετρούν ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, έχοντας βυθιστεί στην αβεβαιότητα και σε καθεστώς πλήρους στάσης πληρωμών. Σφίγγοντας σαν θηλιά γύρω από τον λαιμό των επιχειρήσεων οι επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων είναι ήδη εδώ. Οι εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές έχουν παγώσει από επενδυτικά σχέδια, παραγγελίες και συνεργασίες, μέχρι πληρωμές υποχρεώσεων πάσης φύσεως. Το σοκ για την αγορά και τις επιχειρήσεις μετά την επιβολή capital controls και ο φόβος ενός Grexit μετατρέπεται ήδη σε στάση πληρωμών που θα συμπαρασύρει φορολογικά έσοδα, μισθοδοσίες προσωπικού, υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τα πάντα.

Επιχειρηματίες μεταφέρουν ένα επιδεινούμενο κλίμα παγώματος πληρωμών για φόρους, μισθούς, πελάτες, ΔΕΗ κ.ο.κ. Αντιστοίχως και οι προμηθευτές τους διαμηνύουν ότι δεν θα πληρώσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Αρχίζει δηλαδή ένας φαύλος κύκλος με τελικό αποδέκτη τα νοικοκυριά που επειδή πληρώνονται με όλο και μεγαλύτερη καθυστέρηση και με την ψυχολογία στο ναδίρ, θα δώσουν προτεραιότητα αποκλειστικά στη κάλυψη των βασικών τους αναγκών αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την καταβολή φόρων και άλλων υποχρεώσεων.

Το υφιστάμενο κλίμα στην αγορά και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τη Κυριακή οδηγεί επίσης με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση φορολογικών εσόδων, τα οποία ήδη στο πεντάμηνο είχαν τρύπα 1,7 δισ. ευρώ.

Αλλά στο ναρκοπέδιο των capital controls, πολλαπλασιάζονται τα θραύσματα που χτυπούν ήδη τις ελληνικές επιχειρήσεις. Από τη μαζική ακύρωση παραγγελιών από έλληνες και ξένους πελάτες και την οριστική κατάργηση των ούτως ή άλλως περιορισμένων πιστώσεων για εισαγωγές από το εξωτερικό, μέχρι την απαίτηση να προκαταβάλλεται το σύνολο του κόστους αγοράς σε ρευστό για προϊόντα και υπηρεσίες, οι πρώτες επιπτώσεις είναι καταιγιστικές.

Μολονότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιδείξουν ψυχραιμία, το αίσθημα του πανικού δεν κρύβεται σε καμιά περίπτωση, και είτε εγχώριες είτε πολυεθνικές είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τα ήδη έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταστρώσει.

ΑκύρωσΕΙΣ παραγγελίΩΝ. Χτυπώντας ακόμη και τη βασική βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, εγχώριες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ακύρωσαν χθες, πρώτη ημέρα επιβολής των capital controls, παραγγελίες από μεγάλη ελληνική βιομηχανία της Αττικής, ύψους 5 εκατ. ευρώ για επιτραπέζια προϊόντα. Βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας μετέφερε κλίμα ότι οι επιταγές της είναι πλέον χωρίς αντίκρισμα, ότι οι προμηθευτές της ζητούν μόνο μετρητά, ότι συμφωνίες με τους υπεργολάβους της βρίσκονται στον αέρα και η προμήθεια εξαρτημάτων από το εξωτερικό έχει παγώσει μέχρι νεωτέρας.

Εκεί όμως όπου η φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αμφισβητείται πλέον ολοκληρωτικά είναι στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το εξωτερικό και κατασκευαστικοί όμιλοι ενημερώνουν ότι οι ξένοι προμηθευτές τους ζητούν από χθες προκαταβολικά το σύνολο των χρημάτων προκειμένου να τους παράσχουν υλικά και υπηρεσίες, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο. Ακόμη και οι περιορισμένες σε χρόνο και χρήμα πιστώσεις που τους παρείχαν για εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών, από χθες σταμάτησαν. Από 30% έως 60% του κόστους αγοράς που αναγκάζονταν να καταβάλλουν σε μετρητά, το ποσοστό αυτό φτάνει πλέον το 100%.

«Βρείτε λύση». Αντιμέτωπος με τον οικονομικό αυτό παραλογισμό, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος –βιομήχανοι (ΣΕΒ), έμποροι (ΕΣΕΕ), ξενοδόχοι (ΣΕΤΕ), μικρομεσαίου (ΓΣΕΒΕΕ) –ζήτησε με κατεπείγουσα επιστολή του συνάντηση χθες με τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον να βρει άμεσα λύση εντός Ευρώπης και ευρώ.

Το σοκ για την αγορά και τις επιχειρήσεις είναι, σε κάθε περίπτωση, τεράστιο όπως και για τους ξένους πελάτες τους. Είναι προφανές πως όποια επιχείρηση δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Εξού και μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού κοινό μυστικό είναι πως οι μεγαλύτερες έχουν εμβάσει μαζικά κεφάλαια στο εξωτερικό. Μάλιστα για πιθανές ελλείψεις σε κάποια προϊόντα από την επόμενη εβδομάδα, για απολύσεις εργαζομένων, καθυστερήσεις μισθών και νέα λουκέτα προειδοποίησαν χθες οι πρόεδροι των βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της Αθήνας.

Σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή οι ξένες πολυεθνικές που μπορούν να χρηματοδοτούν με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη άνεση τις θυγατρικές τους.

Ρήτρες ΔΡΑΧΜΗΣ. Παράλληλα, οι ρήτρες αλλαγής νομίσματος που εδώ και καιρό έχουν επιβάλει σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες οι ξένοι προμηθευτές τους ώστε να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους, επεκτείνονται.«Η εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό βρίσκεται πλέον στα Τάρταρα» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του βιομηχανικού κόσμου.