Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτα αναλήψεων προκειμένου να πάρουν χρήματα. Γι’ αυτούς θα ανοίξουν είτε την Τετάρτη είτε κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 250 θα είναι υποκαταστήματα της Εθνικής και της Πειραιώς, 200 της Alpha και 150 της Eurobank, στα οποία μάλιστα θα υπάρχει και αυξημένη φύλαξη προκειμένου να αποφευχθούν ληστείες αλλά και εντάσεις μεταξύ των πελατών.

Σε αυτά τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται μόνο συνταξιούχοι, ενώ το ημερήσιο όριο ανάληψης θα προσδιοριστεί σήμερα με υπουργική απόφαση. Η αρχική πρόθεση, όπως διατυπώθηκε χθες από κυβερνητική πηγή, ήταν να ισχύσει σωρευτικό όριο, δηλαδή την Πέμπτη οι συνταξιούχοι να μπορούν να σηκώσουν μέχρι 240 ευρώ (60 ευρώ/ημέρα για τέσσερις ημέρες από τη Δευτέρα). Ωστόσο, μπορεί το όριο αυτό να είναι και μικρότερο λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank.

Tο τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ. Πληρώθηκαν τελικά οι συνταξιούχοι του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι τα προβλήματα υπήρξαν στο σύστημα ΔΙΑΣ και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα καταβολής χρημάτων από το ΙΚΑ. Νωρίτερα, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε ανακοινώσει ότι η πληρωμή των συντάξεων του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου, λόγω προβλημάτων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους συνταξιούχους.