Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos ότι ο θεσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε πως το Grexit «δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον».

Ο Γάλλος οικονομολόγος είπε ακόμη ότι εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, «δεν έχει αμφιβολία» ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα βρουν τρόπους για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας. Εάν όμως οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, συνέχισε ο Κερέ, «θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος».

Ακόμη ο Μπενουά Κερέ είπε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Λεζ Εκό ότι το Eurogroup αποφάσισε σαφώς πως οι πιστωτές της Ελλάδας «έφθασαν στα όρια αυτού το οποίο είναι αποδεκτό» στην τελευταία πρότασή τους που υπέβαλαν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο Κερέ ανέφερε ότι αυτή θα συνεχιστεί «μέχρι νεοτέρας», σημειώνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση.

Ο Μπενουά Κερέ εκτίμησε ότι η αντίδραση των αγορών στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν σχετικά ήπια αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν αυτό απαιτηθεί.

Ο ίδιος επισήμανε στη Λεζ Εκό ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και νέα εργαλεία, στο πλαίσιο της εντολής της.