Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ο κ. Λιού του υπογράμμισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την επίτευξη λύσης που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις όσο και μια συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Οικονομικοί αναλυτές δίνουν μεγάλη σημασία στην αναφορά του κ. Λιού στο δημοψήφισμα που παρότι δεν το επιθυμούν οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να πειστούν τόσο οι δανειστές όσο και η Αθήνα να βρουν λύση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στάθηκε στη σημασία η Αθήνα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους της.

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάληξη του μαραθωνίου επαφών που ξεκίνησε ο Τζακ Λιού την Παρασκευή. Μίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μισέλ Σαπέν και άλλους υπουργούς Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου και εξέφρασε έντονη απογοήτευση τόσο για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο και για το οτι δεν γνώριζε η ίδια τίποτα για το δημοψήφισμα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν της τηλεφώνησε πριν το αναγγείλει.