Μέχρι τις 6 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες και ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να μειώσει ή να παρατείνει το διάστημα αυτό, οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ θα έχουν ανώτατο όριο τα 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα (με εξαίρεση τις κάρτες που έχουν εκδοθεί εκτός Ελλάδος), ενώ θα ανοίξουν συγκεκριμένα καταστήματα μόνο για την καταβολή των συντάξεων.

Αυτοί οι βασικοί περιορισμοί καθώς και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία των τραπεζών στην Ελλάδα από σήμερα Δευτέρα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα ΑΤΜ θα κλείσουν μόνο για κάποιες ώρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και, όπως περιγράφεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λειτουργήσουν ξανά από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά (τραπεζική αργία), όπως και το χρηματιστήριο αφού δεν θα μπορούν να εκκαθαριστούν συναλλαγές από τις τράπεζες και, συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η αγοραπωλησία των μετοχών.

Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες θα γίνονται κανονικά, με την προϋπόθεση ότι θα αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπηρεσίες e-banking.

Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες θα γίνονται κανονικά, με την προϋπόθεση ότι θα αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπηρεσίες e-banking.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, θα κατατίθενται στους λογαριασμούς των εργαζομένων αλλά το όριο ανάληψης θα παραμένει στα 60 ευρώ ημερησίως μέσω της κάρτας.

Για τις συντάξεις, θα ανακοινώνεται η λειτουργία συγκεκριμένων καταστημάτων από τα οποία θα καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους.

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να γίνουν και τα δάνεια ή άλλα χρέη θα εξυπηρετούνται μέσω εντολών στα ΑΤΜ ή web-banking. Πάντως, για τις ημέρες που θα διαρκεί η τραπεζική αργία δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας και θα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.

Για τους τουρίστες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής περιορισμός στις αναλήψεις μέσω καρτών που εκδόθηκαν στο εξωτερικό.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Να έχουν μαζί τους μετρητά καλούν, με ταξιδιωτικές οδηγίες τα υπουργεία Εξωτερικών αρκετών χωρών, τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη για διακοπές στην Ελλάδα ή έχουν προγραμματίσει να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί στους αμερικανούς τις συνθήκες ρευστότητας στη Ελλάδα και τα εμπόδια στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωσή καλεί, μεταξύ άλλων τους Αμερικανούς να μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα από ένα μέσα πληρωμών και να διασφαλίσουν πως έχουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Την ίδια ώρα, προτείνει στους ταξιδιώτες να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την ασφάλειά τους και να αποφεύγουν πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς μπορούν να εκδηλωθούν αναταραχές.

Να έχουν στη διάθεση του μετρητά συνιστά και το γερμανικό ΥΠΕΞ στους γερμανούς ενώ το βρετανικό ΥΠΕΞ τονίζει: «Εξασφαλίστε ότι έχετε μαζί σας αρκετά ευρώ σε μετρητά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες, απρόβλεπτες καταστάσεις και απροσδόκητες καθυστερήσεις».

Δείτε ολόκληρη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου