Τεράστιες ουρές σχηματίσθηκαν στα βενζινάδικα, πολλά εκ των οποίων έχουν στερέψει ήδη από καύσιμα.

Και ενώ νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης έδινε διαβεβαιώσεις για επάρκεια καυσίμων και κανονική λειτουργία των πρατηρίων, εντούτοις το γεγονός ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στους πρατηριούχους, προκειμένου να ανεφοδιάσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ηδη χωρίς καύσιμα έχουν μείνει πάρα πολλά πρατήρια στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Σαν φυσιολογική συνέπεια είναι ότι πολλά πρατήρια είναι κλειστά.

Το ερώτημα ωστόσο είναι τι θα γίνει σήμερα; Θα ανοίξουν τα πρατήρια αυτά;

Απάντηση σαφής δεν υπάρχει, διότι όταν τα πρατήρια αγοράζουν καύσιμα από τις εταιρείες, καταθέτουν επιταγή στις τράπεζες, οι οποίες όμως σήμερα θα είναι κλειστές. Η αγορά θα μπορούσε να γίνει μέσω web-banking, πολλοί ωστόσο πρατηριούχοι κάνουν τις συναλλαγές τους, με το παραδοσιακό τρόπο, σε τραπεζικά καταστήματα, όχι ηλεκτρονικά. Ακόμη ωστόσο και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν έχει διασαφηνιστεί σε τι βαθμό θα επιτρέπονται, για ποιο ύψος συναλλαγής, κ.ο.κ.

Υπό αυτό το πρίσμα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα ως προς τι θα συμβεί με την τροφοδοσία των καυσίμων από σήμερα.

Το πρόβλημα δηλαδή δεν σχετίζεται από την ικανότητα των ελληνικών διυλιστηρίων να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Ενα επιπλέον ερώτημα αφορά την πληρωμή των δασμών πριν διατεθούν τα καύσιμα στην αγορά. Οι τράπεζες είναι απαραίτητες και για την πληρωμή των δασμών, πριν καταστεί δυνατό τα καύσιμα να διατεθούν από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες στην αγορά.

Ενα άλλο πάλι ερώτημα αφορά τις συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήματα στα πρατήρια το Σαββατοκύριακο. Οπως λέει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου, «υπό κανονικές συνθήκες οι πρατηριούχοι θα εισέπρατταν τα χρήματα αυτά από τις τράπεζες σήμερα, κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί. Το ερώτημα επομένως είναι από που θα βρουν οι πρατηριούχοι χρήματα για να παραγγείλουν καύσιμα από τις εταιρείες».

Μπροστά σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες να αυξήσουν την χρονική πίστωση που παρέχουν στις εταιρείες και τα πρατήρια προκειμένου να διευκολύνουν τη κατάσταση.

Σύμφωνα πάντως με την εικόνα που δίνουν πρατηριούχοι και εταιρείες, το Σάββατο η ζήτηση για καύσιμα ήταν διπλάσια έναντι αυτής μιας κανονικής ημέρας. Χθες, το μεσημέρι η ζήτηση παρέμενε υψηλής, της τάξης του 40% έναντι μιας κανονικής ημέρας, ωστόσο η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη απ’ ότι το Σάββατο. Αμέσως μόλις το απόγευμα ανακοινώθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η ζήτηση εκτινάχθηκε και πάλι σε πρωτόγνωρα ύψη.

Τα θέματα αυτά, μαζί με άλλα, θα απασχολήσουν πρωινή σύσκεψη στα ΕΛΠΕ.