Πανδαιμόνιο επικράτησε αργά το βράδυ στη Βουλή ανάμεσα στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε φραστικά κατά του Στ. Θεοδωράκη όταν ο τελευταίος κατά την ομιλία του κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κομματικοί υπάλληλοι και δεν ζούσαν από την εργασία τους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στην αρχή της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε όλο αυτό το διάστημα με τους δανειστές και πως τα μέλης της που ηταν επιφορτισμένα με αυτή την ευθύνη έκαναν στις Βρυξέλλες ταξίδια αναψυχής.

Στη συνέχεια είπε ότι απευθυνόμενος προς του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μέχρι τώρα ζούσαν από τα λεφτά του κόμματος και όχι από την εργασία του. Η φράση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κυβερνητικά έδρανα και στα βουλευτικά έδρανα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και απευθύνθηκαν κατά του Στ. Θεοδωράκη με σκληρές εκφράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο να προχωρήσει σε συνεχείς παρεμβάσεις για να αποκαταστήσει την ηρεμία.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Νίκος Βούτσης που τον κατηγόρησε ότι εκπροσωπεί τους δανειστές, ερχόμενος από την περιοδεία του στις Βρυξέλλες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της εισήγησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, από το 1975, που κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνει το λόγο και την εξουσία για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα στο λαό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με μια ιστορική ευθύνη», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η εξέλιξη της συζήτησης

«Μένουμε Ελλάδα. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη αλληλεγγύης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, εισηγούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους της κυβέρνησης την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου και επισημαίνοντας πως η σχετική πρόταση είναι απολύτως επιτακτική και χρήσιμη ως επιλογή στην παρούσα φάση που αφορά το παρών και το μέλλον της χώρας μας.

Σε μια ευθεία αναφορά στους θεσμούς ο κ. Βούτσης είπε πως τόλμησαν να μας πουν σε διάφορες γλώσσες και με διάφορους τρόπους ότι «το παιχνίδι τέλειωσε για σας», ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, ο μονόδρομος της λιτότητας». «Δεν το δεχόμαστε» διεμήνυσε καταχειροκροτούμενος από την κυβερνητική πτέρυγα και ξεκαθάρισε: «Δεν δεχόμαστε να λειτουργούμε εθελόδουλα και να έχουμε αποθέσει τις τύχες της χώρας σε υπερεθνικές ελίτ. Αν συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν μένουμε Ευρώπη». «Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για την χώρα και το λαό της, για την κυβέρνηση και την Βουλή. Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε περιστολή των δικαιωμάτων των λαών και σε θεσμική απαξίωση της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και ανεξάρτητα από την κριτική που θέλουν να ασκήσουν να συνομολογήσουν στην αξία που έχει το δημοψήφισμα. «Μία τέτοια ομόφωνη απόφαση θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνηση ότι θα συμπεριφερθούν όλοι με απόλυτη ψυχραιμία, ενότητα και χωρίς διχασμούς, τονίζοντας πως αποτελεί θράσος να επιχειρηθεί τεχνητή όξυνση. «Χτίζουμε μία νέα αυτοπεποίθηση, μία ισχυρή αναπτυξιακή πολιτισμική και αξιακή ηθική για την πορεία της χώρας. Κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας» είπε, στέλνοντας το μήνυμα: «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν».

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ξεκαθάρισε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σε επτά χρόνια θα είχαμε τον ίδιο κύκλο,

μνημόνιο και επιτήρηση και στο διηνεκές λιτότητα και περιορισμένη κυριαρχία σε διαρκή βάση, διεμήνυσε «αυτά δεν είναι αποδεκτά».

Απαντώντας δε στην κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών, είπε πως η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη: «Προφανώς δεν αποποιείται τις ευθύνες της και δεν αφήνει να βγάλει ο λαός τα κάστανα από τη φωτιά». «Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που την συνόδευσε». «Μένουμε Ελλάδα, με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε στον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε Ευρώπη αλληλεγγύης» σημείωσε.

13: 55 Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαβάζει την επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου που ζητεί να λάβει το λόγο ώστε να προβάλλει αντιρρήσεις συνταγματικότητας επί της προτάσεως του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα.

13: 58Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ) σημειώνει:

Τον Οκτώβριο του 2011 ο κ.Τσίπρας είχε πει για τον τότε πρωθυπουργό πως αν επιχειρήσει δημοψήφισμα και θέσει το δίλημμα αυτό τότε θα σημαίνει κατάρρευση οικονομίας και πτώχευση της χώρας. Αντίστροφες δηλώσεις κάνει πλέον ως Πρωθυπουργός».

* «Έχετε ακούσει ποτέ δημοψήφισμα σε πέντε μέρες; Αυτό είναι απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου και καταστρατήγηση του Συντάγματος και απόπειρα πραξικοπήματος».

*« Η λαϊκή κυριαρχία δεν εκφράζεται όπως να ’ναι, όποτε να ’ναι. Αυτό είναι απαρχή πραξικοπήματος. Υπάρχει δημοψήφισμα χωρίς ερώτημα; Με αντιφατικό ερώτημα; Τα έγγραφα προέρχονται από κάποιο θεσμικό όργανο; Ισχύουν είναι επίσημα; Τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Ένα κείμενο που ίσως να έχει αλλάξει στο μεταξύ»;

14:07 Νίκος Φίλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)

«Υπάρχει και η επιστημονική άποψη συνταγματολόγων που αναφέρονται σε άλλους χώρους και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ.Μανιτάκης, και ταυτίζονται με την κυβέρνηση.

Το επιχείρημα (περί υφαρπαγής της βούλησης της κοινής γνώμης) παραβιάζει την κοινή λογική. Πέντε χρόνια τώρα όχι απλώς συζητούμε αλλά βιώνουμε τις πιέσεις των δανειστών μας, ενώ τους τελευταίους πέντε μήνες διαπραγματευόμαστε διαρκώς. Δεν πρόκειται για υφαρπαγή της λαικής βούλησης, αλλά για σεβασμό της λαικής βούλησης.

Δεν έχουμε ανυπαρκτο ερώτημα. Έχουμε υπαρκτό τελεσίγραφο των πιστωτών. Ακόμα κι αν , όπως λέγται, το αποσύρουν παραμένει .

Για αυτό και καλούμε τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να μην το στηρίξει όποτε και αν έρθει».

15.30 «Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα», αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Έλληνες πατριώτες, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης.

«Εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις ρητορείες της αντινεοφιλελεύθερης Ευρώπης, της άλλης Ευρώπης που οραματίζονται και του δήθεν ευρωπαϊσμού. Στην πραγματικότητα μάς οδηγούν σε μία ψήφο που νομίζουν ότι θα πραγματώσουν το γνωστό σχέδιό τους. Πιο σχέδιο αυτό; Να βρεθούμε εκτός Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Βορίδης διεμήνυσε: «Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά. Και την Κυριακή θα δώσει την απάντησή του. Και η απάντησή του θα είναι: «Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε προς τους παριστάμενους υπουργούς το ερώτημα «γιατί δεν απέρριψε η ίδια η κυβέρνηση την πρόταση των εταίρων αφού είχε την εντολή;», «τι είναι εκείνο που την ανάγκασε, αφού είχε την εντολή, να μην εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, ποιος την εμπόδισε;». «Σας έλειπαν τα χρήματα, τα 12 δισ. που ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα και άλλα 22 δισ. που ήταν οι ανάγκες της χώρας. Αλλά το ξέρατε από την αρχή. Και από κει που ιπτάμεθα στον ωραίο κόσμο της Αριστεράς, φτάσαμε στο απόλυτο αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

16.00 Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να υποκρύψει την απόλυτη αποτυχία και αδυναμία του να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ χαρακτήρισε κίβδηλο το ερώτημα της πρότασης για δημοψήφισμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πει όχι στην μνημονιακή πολιτική, στα δεσμά του μνημονίου και στους εκβιασμούς των θρασύτατων δανειστών και τοκογλύφους, γιατί δεν πιστεύει στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε:

«Δύο πρέπει να είναι τα πραγματικά ερωτήματα: Να γίνει καταγγελία του μνημονίου και να διαγραφεί το παράνομο χρέος Το μείζον ζήτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πει όχι στις μνημονιακές πολιτικές και στις πραγματικές εκβιαστικές προτάσεις των τοκογλύφων».

«Είστε υποκριτές, ανέφερε,εμείς λέμε όχι στους εκβιασμούς , καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση για την άθλια πολιτικής της. Λέμε ναι στην πρόταση που θα έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να πει όχι στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους εκβιαστές της χώρας.Ταυτόχρονα να πει όχι στη μνημονιακή πρόταση των 8 δις ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», κατέληξε ο κ. Κασιδιάρης.

16.30Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει στην ουσία για μια φοβισμένη, ευθυνόφοβη, με τυχοδιωκτικές τακτικές και γιαυτό επικίνδυνη κυβέρνηση που επί μήνες τώρα επιδίδεται σε μια παραπλανητική και ασύστολη προπαγάνδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Κατά την τοποθέτησή του επί της προτάσεως για δημοψήφισμα, ο κ. Λυκούδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντί για συνεννόηση και αξιοποίηση της καλής αρχικής θέλησης όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό προτίμησε την περιφορά των φαντασιώσεών της, την εμμονή της στα ψέματα και τα ανέφικτα των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε στόχο να υφαρπάσει την εξουσία, να διορίσει τα δικά της παιδιά παντού, να χτίσει το δικό της κομματικό και πελατειακό κράτος, να επιβάλλει τις δικές της αυταρχικές πρακτικές διακυβέρνησης, να κυκλοφορήσει τη δική της ολοκληρωτική αντίληψη, την παρωχημένη, αυτή που η ιστορία έριξε στον κάλαθο των αχρήστων, στα ιστορικά αζήτητα, και στην περιφρόνηση του δημοκρατικού κόσμου δεν δίστασε να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

18.30

«Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το Σύνταγμα, είπε.

«Η κορυφαία αυτή διαδικασία της λαϊκής κυριαρχίας δεν θα σταματήσει με κανένα τέχνασμα» ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Από δημοκρατικής άποψης ένα δημοψήφισμα είναι πολύ καλή ενέργεια. Όμως είναι ύποπτη όταν εκμαιεύεται με παραπλανητικό ερώτημα. Εσείς έχετε εντολή από τον ελληνικό λαό για να είναι η χώρα μέσα στο ευρώ. Η άρνηση σας και η στάση σας, να τάσσεστε υπέρ του «όχι», είναι απόλυτη απόδειξη ότι προωθείτε το λόμπι της δραχμής. Διότι κανείς δεν θέλει την επιβολή φόρων. Πρέπει να ξέρει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός και οι πολίτες ποια είναι η διαφορά ως προς τους φόρους που καλούνται να δεχτούν ή να απορρίψουν» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.

«Εμείς λέμε «ναι» στο ευρώ και «όχι» σε μια κυβέρνηση με τυχοδιωκτικές πολιτικές που παίζει το συμφέρον της χώρας στα ζάρια και υπέκλεψε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Το δικό μας «ναι» είναι «ναι» στο ευρώ. Δεν είναι «ναι» στο παραπλανητικό ερώτημα σας. Αποδεικνύετε ότι είστε το λόμπι της δραχμής που επιστρέφετε πονηρά» πρόσθεσε.

19.30

Η πρόταση των Θεσμών που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου θα έβαζε ταφόπλακα στην οικονομία και θα οδηγούσε σε αφοπλισμό και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή.

Οι δανειστές έδειξαν ότι δεν επιθυμούν συμβιβασμό αλλά να υποτάξουν και να ταπεινώσουν την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος έκανε λόγο για «απόλυτο φασισμό».

Κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ότι υπόσχονταν στον κ. Τσίπρα πως θα υπήρχε συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, πήραν όμως πίσω την υπόσχεσή τους αιφνιδιαστικά.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Για το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι οι θεσμοί ζητούσαν περικοπές των δαπανών κατά 400 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα διέλυε πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Μας ζητούν να καταλύσουμε τη δημοκρατία» είπε σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο.

20.30

Να δει το δημοψήφισμα σαν «μια ευκαιρία να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση στην ΕΕ» κάλεσε τον λαό από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

Το δικό μας ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι «»ναι ή όχι στις προτάσεις για συμφωνία των τριών θεσμών και της κυβέρνησης;». Εμείς λέμε όχι» απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως ούτε η μία ούτε η άλλη πρόταση αποτελούν μία συνολική βιώσιμη συμφωνία που να δίνει λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως κοροϊδεύει ωμά και προκλητικά τον λαό, γιατί η πρόταση που κατέθεσε η ίδια στους δανειστές, όπως είπε, περιλαμβάνει βάρβαρα μέτρα., που δεν αμβλύνονται στις γωνίες.

Τα «ήξεις αφήξεις πέντε μηνών» μας οδηγούν πάλι στην αρχή, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «το κάλπικο ‘όχι’ που προτείνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με ‘ναι’ στη συμφωνία -λαιμητόμο για τον λαό, με ‘ναι’ στο αντιλαϊκό μνημόνιο Τσίπρα, στο να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών βιοπαλαιστών. Το «όχι» της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός «ναι» στη δική της αντιλαϊκή πολιτική» πρόσθεσε ο γγ του ΚΚΕ.

20.45 Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Κουτσούμπα

«Να εξηγήσετε στον υπουργό των Οικονομικών σας γι’ αυτά που είπε έξω από το Eurogroup και να πάτε να εγκαλέσετε εκείνον αν δεν ήξερε τι έλεγε. Μην το ξανακάνετε να εγκαλέσετε εμένα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αμέσως μετά την ομιλία του, είπε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Κουτσούμπα «να έχει το θάρρος να προτείνει στον λαό να πει «Όχι» όπως κάνει η κυβέρνηση».

21.00

Εκδίκηση εναντίον της Ελλάδος και της Ευρώπης χαρακτήρισε την απόφαση των Ευρωπαίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι αυτό που ζήτησε η χώρα μας ήταν χωρίς ασύμμετρες απειλές, να προχωρήσει στην έκφραση της λαϊκής βούλησης.

«Είναι αυτό δημοκρατία»; σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ έκανε λόγο για συμπεριφορές πολιτικής μνησικακίας.

«Η απόφαση του Eurogroup προσβάλει τη δημοκρατία της χώρας μας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού που διεκδικεί το αυτονόητο. Να ακούγεται η άποψη του» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Σήμερα κρίνεται η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από ένα διευθυντήριο επιβολής και εξουσιασμού, ένα σύμπλεγμα που εκπροσωπεί την κρίση και δημιουργεί καταστάσεις επικίνδυνες».

21.20

Πλάνο αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για το λαό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποβλέπει να καταγραφεί πάση θυσία η παραμονή της χώρας όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά πάση θυσία στην ΕΕ.

«Το δικό μας «όχι» είναι «όχι» και στο μνημόνιο που εσείς θα υπογράψετε και είναι «ναι» στην αποδέσμευση. Δεν επιτρέπουμε να αθροιστεί με κανένα «όχι»» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Θέλετε το δημοψήφισμα για να έχετε λυμένα τα χέρια και να υπογράψετε ένα νέο μνημόνιο που θα το χαρακτηρίζετε έντιμο και αξιοπρεπές. Δεν υπάρχει συμβιβασμός έντιμος και αξιοπρεπής με την ΕΕ. Ο όποιος συμβιβασμός θα είναι αντιλαϊκός και αντεργατικός, πάει και τελείωσε. Είναι άλλο πράγμα ο συμβιβασμός με τμήματα του λαού και άλλο πράγμα ο συμβιβασμός με βιομήχανους, τραπεζίτες κ.λπ. Η ζημιά που κάνετε στο λαό είναι πάρα πολύ μεγάλη».

21.45

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι παγιδεύει την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα και το καθιστά πρόβλημα της χώρας. Όμως οι παγίδες πολλές φορές οδηγούν σε αυτοπαγίδευση που δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά τη χώρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι βλαπτικό για τη χώρα και σημείωσε ότι αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, το δικό μας «ναι» δεν θα είναι «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Δεν λέμε «ναι» στο κείμενο των πιστωτών, θα είναι «ναι» στην Ευρώπη, διευκρίνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το «όχι» της κυβέρνησης δεν είναι υπερήφανο. Είναι «όχι» στο ευρώ» και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επίγνωση τι κάνει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, στην καλύτερη περίπτωση να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση αλλά με δυσμενέστερους όρους και προϋποθέσεις.

«Δεν θα μοιάζει με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 αλλά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών της ηττημένης Γερμανίας το 1919» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το θέμα δεν είναι τι θα γίνει το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά τι θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το βράδυ» υπογράμμισε, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος και ως «Λευκός πρωθυπουργός».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου σημειώθηκε ένταση, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας αφορμή από αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη στάση της κυπριακής Βουλής το 2012, ανέφερε προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα, να μην υπερασπίζονται εκβιασμούς προς Κοινοβούλια.

22.15

«Το στεντόρειο «όχι» του ελληνικού λαού επί της απαράδεκτης, βάρβαρης και κατάπτυστης πρότασης, την Κυριακή, θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο «ναι» στην προοπτική της χώρας μας» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της Ολομέλειας.

«Θα είναι δύσκολο, αλλά με ένα «όχι» θα ανοίξουμε μια νέα δυναμική για την πατρίδα μας, διότι θα σημάνει τερματισμό της λιτότητας, διεκδίκηση για μια νέα ρευστότητα, ώστε να τροφοδοτηθεί μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση και βαθιά διαγραφή του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Στο σημείο αυτό άσκησε σφοδρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση «για τις καταστροφικές πολιτικές της» και ιδίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του σχετικά με το χρέος. «Έχετε κάνει καταστροφικές πολιτικές σε αυτή τη χώρα. Πολλές από αυτές στο όνομα του χρέους που το εκτόξευσαν» ανέφερε και εξέφρασε την άποψη πως «αν δεν υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέος, η πτώχευσή της χώρας θα έρθει κάποια στιγμή». Ή θα διαγραφεί ή θα εξοντώσουν τη χώρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε με σφοδρότητα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, ότι δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα για εκείνους που επέβαλλαν προγράμματα εξόντωσης και διερωτήθηκε «δεν κατάλαβαν τι έγινε πέντε χρόνια, αλλά δεν κατάλαβαν τι έγινε πέντε μήνες;».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι και σήμερα κατηγορούν μια κυβέρνηση που έφερε μια πρόταση για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό και προσπαθεί να ανοίξει ένα δρόμο προοπτικής, η οποία από την αρχή προσπάθησε να βρει μια σύγκλιση και αντιμετώπισε εκβιασμούς και τελεσίγραφα κάθε φορά που κάνει ένα συμβιβασμό.

Σημείωσε ότι σήμερα κάνουν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας εκείνοι που έφεραν να ψηφίσουν με ένα νόμο και ένα άρθρο πολυνομοσχέδια. Για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το μόνο που θέλουν είναι να γίνει κυβέρνηση με τη δικιά τους συμμετοχή.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως βλέπουμε πλέον τη στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας σήμερα και επισήμανε πως η αντιπολίτευση δεν βλέπει ότι θέλει να οδηγήσει σε εξελίξεις ανώμαλες και αντιδημοκρατικές. «Δεν θέλουν να πάρει την ευθύνη ο πολίτης. Ταυτίζουν το «ναι» στην Ευρώπη με το «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των Θεσμών. Τι σημαίνει «ναι» στην Ευρώπη; Την ταυτίζουν με την ΕΕ. Αλλά στην ΕΕ υπάρχουν και χώρες εκτός ευρώ» είπε μιλώντας για αθλιότητα.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλουν να πουν ευθέως ότι είναι με το «ναι» στην πρόταση των δανειστών για να είναι «και με το χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ».

Οι αναφορές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα του χρέους προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε πως ενώ η «περιβόητη Επιτροπή» μιλά για επονείδιστο χρέος η κυβέρνησης δεν το αποδέχεται και ζητεί βελτιωτικές παρεμβάσεις. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το μέγεθος της παρέμβασης που έγινε το 2012 στο χρέος έφτασε στα 100 δισ. ευρώ και απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη είπε: «Αν η κυβέρνησή σας φέρει ενώπιον της Βουλής ενός ευρώ κούρεμα θα μπορούμε να μιλούμε».

«Μην ξανακουρέψετε το χρέος γιατί το εκτοξεύετε» απάντησε σε ειρωνικό τόνο ο κ. Λαφαζάνης.

23.05

Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την για «επικίνδυνη πολιτική και κρυφή ατζέντα που οδηγεί τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης».

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για δημοψήφισμα και να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές. «Επιλέξατε να υποταχθείτε στους κήρυκες της ρήξης και της δραχμής» είπε και πρόσθεσε: «Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι ηρωική πράξη αντίστασης. Διχάζετε τους Έλληνες για να μην διχάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας να προστατέψει την συνταγματική τάξη και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Ο ρόλος σας είναι καθοριστικός. Θα δεχτείτε να είστε ο Πρόεδρος που θα βλέπει τη χώρα να φεύγει ολοταχώς από το ευρώ;» είπε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί αδιέξοδο και καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στο τι θα σημαίνει ένα «όχι» στο δημοψήφισμα. «Ποιο πλάνο υπάρχει για τη χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών; Πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Πως θα αποφασίσει ο πολίτης αν δεν ξέρει ποιος είναι ο άλλος δρόμος, τι τον περιμένει;».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είπε: «Θα κληθείτε να λογοδοτήσετε ως ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα» και τον κατηγόρησε ότι παραπλάνησε το λαό με προεκλογικές υποσχέσεις.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στο λαό ξεκάθαρες εξηγήσεις: «Επιθυμείτε ή όχι τελικά την παραμονή της χώρας στο ευρώ;».

«Το δημοψήφισμα σύρει τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια… Ναι ή όχι στο ευρώ, ναι ή όχι στην Ευρώπη.. Αυτό είναι το δίλημμα που βάζετε στο λαό» πρόσθεσε.

«Δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε την ομολογία της αποτυχίας σας. Δεν θα καταφέρετε να αποδράσετε παγιδεύοντας τους πολίτες σε ερωτήματα για το τι θέλουν και τι δεν θέλουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη ρήξη. «Η επιστροφή στη δραχμή είναι οπισθοδρόμηση δεκαετιών και αφήνει τη χώρα έκθετη σε προκλήσεις και εντάσεις» είπε.