Το Σάββατο το πρωί θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup. Η συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα δεν οδήγησε σε συμφωνία. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν στα χέρια τους δύο διαφορετικά κείμενα προτάσεων, της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Μάλιστα,η συνεδρίαση του Eurogroup είχε διακοπεί λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Στη συνέχεια η συνεδρίαση άρχισε ξανά και ολοκληρώθηκε ύστερα από μερικά λεπτά.

Οι εταίροι επιμένουν σε αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, κατάργηση του ΕΚΑΣ και όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 100% και του συντελεστή στο 28% – αντί του 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Για τις συντάξεις, επιμένουν σε περικοπές και απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εισφορών.

Επίσης, ζητούν διπλασιασμό των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από tanea.gr.

21.12Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Οοι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεισελμπλούμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

19.25 Την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν

19.00 Ο Γιάννης Βαρουφάκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για το τι έγινε στο Eurogroup

18.10 Γιάννης Βαρουφάκης:«Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

18.00Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP)την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Η Μέρκελ είπε επίσης, σε κλειστή συνεδρίαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί από την Ελλάδα». Πάντως, άλλοι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τι είπε η Μέρκελ

17.55 Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ

16:56 «Σκοπός μου, δουλειά μου και εντολή μου, Ευρώπη και Ελλάδα να είναι ανταγωνιστικές»δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

16.55 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είπε πως είναι πεπεισμένος ότι «θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό για να ξεπεραστεί η κρίση»

16.55 O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι αναγκαία και εφικτή και εναπόκειται στις ομάδες διαπραγμάτευσης να το πετύχουν αυτόν τον στόχο

16:40 Πιστεύω ότι η λογική θα υπερισχύσει, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμό. Λέω στην ελληνική κυβέρνηση τείνω χείρα βοηθείας πάρτε τη, λέω στους Θεσμούς βοηθήστε. Πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική αποδοχή απ’ όλους. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, οι προτάσεις δεν πρέπει να είναι μόνο φοροεισπρακτικές. Υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης, υπάρχει χαρτί πάνω στο τραπέζι».

16.35 Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ηΕλλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους Θεσμούς. Είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών να αποφασίσουν. Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμιχθεί, είπε η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

16:25 Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε ότι η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία, αλλά πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εάν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν» σημείωσε εν συνεχεία. Καταλήγοντας, ο κ. Ραχόι αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου.

16.15 «Οι τελευταίες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, οι πιο δύσκολες για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο βέλγος Πρωθυπουργός, Λουί Μισέλ. Ο ίδιος είπε πως θα έχουν ενημέρωση σε λίγη ώρα από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα σήμερα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είπε, οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη τόνισε, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη σημασία που έχει για τις χώρες της ευρωζώνης να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της απέναντί τους. «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά.

-«Η δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι θα χρειασθούν ακόμη πολλές ώρες» για να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, «όμως έχω την αίσθηση πως, αντίθετα από τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει ένα χάπι εντ», δήλωσεο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

-Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων

-Υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα σημεία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

– Συγχωνεύσαμε τα δύο κείμενα και θα τα εξετάσουμε στο Eurogroup, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας.

-Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με το σχέδιο των δανειστών, δήλωσε ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ.

– Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι διαφορές με του δανειστές δεν δικαιολογούν μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, καθώς όπως υποστηρίζει οι ελληνικές προτάσεις έχουν μικρές διαφορές από εκείνες των δανειστών.

-Η Ελλάδα προσέφερε ισοδύναμα για να διατηρηθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις στα νησιά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

-Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο κειμένων, οι γνωστές διαφορές, αλλά θα ακούσω τι έχει να πει ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, είπε ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.

-Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Μάριο Ντράγκι.

-«Θα δούμε» είπε ο Σόιμπλε για το αν θα υπάρξει συμφωνία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχουμε κάνει πρόοδο. ‘

-Χωρίς δηλώσεις μπήκε στο κτίριο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν.

-Υπάρχουν διαφορές στα δύο κείμενα, είπε ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ.

–Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών

-Ολοκληρώθηκε η εξαμερής συνάντηση – στις 2:30 μ.μ. ξεκινάει το Eurogroup

–Κατατέθηκε έγγραφη πρόταση προς το Eurogroup

– Πληροφορίες από αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε σχετικά καλό σημείο.

–Στις 10 π.μ (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών, μετά τις δύο άκαρπες χθεσινές συναντήσεις.

-Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών.

-Στις 7 το πρωί της Πέμπτης ξεκινούν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων.

-Στις 10 το πρωί της Πέμπτης έχει ορισθεί νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών.

-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίιπρα μεΓιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκστο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν

–Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν

–Η έναρξη των συνομιλιών Τσίπρα με Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι ενδέχεται να καθυστερήσει καθώς η ελληνική πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο, γράφει στο Twitter ο Πίτερ Σπίγκελ επικαλούμενος διπλωματική πηγή.

– Σε λίγη ώρα η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι – Ντεϊσελμπλούμ .Προηγήθηκε συνάντηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, παρουσία και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

-Η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον, τόνισε και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτό θα εργαστούμε.

– «Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Θα έχουμε μια πρόταση αύριο το πρωί. Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι διαδικασίες. Για να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι πάμε σοβαρά για μια συμφωνία», δήλωσε ο Αλ. Στουμπ

– «Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντεϊσελμπλούμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου», ανέφερε.

-Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος στη συζήτηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

-Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να συνεχισθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

– Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 12 τα μεσάνυχτα θα υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερή ενδεχομένως και με Ντράγκι και Λαγκάρντ

– Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν λίγο μετά τις 9 μ.μ. ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

– Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν προχώρησαν τόσο ώστε να υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται πως δεν έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό ζήτημα από την περασμένη Δευτέρα.

– Οπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης από τις Βρυξέλλες στο δελτίο ειδήσεων του Mega, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση στο εγγύτατο μέλλον.

– Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter ότι ακούγεται έντονα πως οδηγούμαστε σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης την Παρασκευή για συμφωνία με την Ελλάδα.

– «Είμαι περίεργος για το πώς θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά τη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τρία Εurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία και μετά θα συζητηθεί το ζήτημα στο Εurogroup, πρόσθεσε.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στους Financial Times ότι «δεν υπήρχε μεγάλη πρόοδος στη συνάντηση με τον Τσίπρα και το Eurogroup δεν θα διαρκέσει πολύ».

– «Εχουν υπάρξει πολλά βήματα μπρος και πίσω. Θα ήταν έκπληξη για εμένα αν υπήρχε σήμερα απόφαση», είπε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

– Χωρίς να κάνει δηλώσεις εισήλθε στο κτίριο της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ (8.20 μ.μ.).

– «Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

– «Η συμφωνία είναι απαραίτητη και πιθανή» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

– Μπήκαν στον χώρο του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (8.15 μ.μ.)

– Στον χώρο που συνεδριάζει το Eurogroup εισήλθε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (8.10 μ.μ.).

– Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (8.15 μ.μ.).

– «Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα», ανέφεραν λίγο πριν από τις 8 μ.μ. ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες.

Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Επίσης ζητούν η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

«Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του χρέους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι «πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά».

– «Ολα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνουν οι τρεις θεσμοί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Βαν Οβερτφελντ. «Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, θα δούμε τι θα κάνουμε αύριο», πρόσθεσε. «Εχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους Ελληνες που έχουν υποφέρει πάρα πολύ», τόνισε.

– Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στον χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

– Ολοκληρώθηκε, στις 7.40 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

– Επιβεβαιώνεται η καθυστέρηση έναρξης της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Eurogroup θα αρχίσει αφού τελειώσει η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους θεσμούς και μπορεί να καθυστερήσει».

– Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της έναρξης του Eurogroup, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. «Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το Eurogroup θα καθυστερήσει να ξεκινήσει», λέει η πηγή,επικαλούμενη τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των δανειστών.

– «Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων», δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges. «Δεν θέλω ένα Grexit» προσθέτει, παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει ότι θα προκληθεί μία «έκρηξη» στην ευρωζώνη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά και βήματα από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

– Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5.15 μ.μ., δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

– Αρχισε λίγο μετά τις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

– Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, τόνισαν στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί σύντομα μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γεγονός που θα είναι προς όφελος της Ευρώπης και του ελληνικού λαού.

– Το Eurogroup θα εξετάσει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο Bloomberg TV. «Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την Ελλάδα».

– «Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των πολιτικών», δήλωσε ο Κλάας Κνοτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν λειτουργικές», πρόσθεσε.

– «H Γερμανία δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ», είπε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για το Βερολίνο να υπάρχει στο ΔΝΤ στο τραπέζι, λόγω της τεχνογνωσίας του και του ρόλου που έχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

– «Μένει ακόμη μακρύς δρόμος προτού η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ.

– «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν για να τη βοηθήσει, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, προειδοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχουν άλλες χώρες που ασκούν πίεση για αποκλεισμό της χώρας μας από την ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή και την εγγύτητα όσων γνωρίζουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει και μία ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτό το παράθυρο που ανοίγεται ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλεισθεί από την ευρωζώνη» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή υιοθετείται κυρίως από χώρες που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «θεωρούν αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις».

– Ελπίδα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας. Οπως είπε ο Λι Κετσιάνγκ, ελπίζει «στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».