Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μία νέα, λειτουργική πρόταση.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παραδώσει την πρότασή της, τότε θα κατατεθεί στο Euorgroup η αντιπρόταση των δανειστών, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Μετά το μαραθώνιο των χθεσινών διαβουλεύσεων που έγιναν σε σκηνικό αδιαλλαξίας, η σημερινή ημέρα -ακριβώς πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου- είναι η πλέον κρίσιμη για την διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Περίπου στις δύο τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο κορυφής και από τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδας (6 στις Βρυξέλλες) τα τεχνικά κλιμάκια άρχισαν τις εργασίες τους προκειμένου να προετοιμάσουν κείμενο εργασίας για το Eurogroup που συνεδριάζει εκ νέου στις 2 το μεσημέρι.

Ωστόσο οι δύο χθεσινές συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής κατέληξαν ουσιαστικά σε ναυάγιο, αφού οι δανειστές μετά την κατάθεση της νέας πρότασης σοκεμμένουν στην υιοθέτησή της, υπαναχωρώντας από όσα έλεγαν δημοσίως τη Δευτέρα, όταν χαρακτήριζαν την ελληνική πρόταση ως «καλή βάση συζήτησης». Η θέση της Αθήνας «παραμένει σταθερή» ανέφερε η ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις της νύχτας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να εργάζονται ερμηνεύεται ως σαφής διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί τελικά μια φόρμουλα για συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα.

Στις 10 τo πρωί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε νέα συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι ενώ το Eurogroup, που διέκοψε χωρίς αποτέλεσμα τη χθεσινή του συνεδρίαση, τηρεί στάση αναμονής.

Περίπου στις 8 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η εξάωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συζήτηση διεκόπη προκειμένου να αρχίσει το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου όπως αναμενόταν δεν κράτησε πολύ και συνεχίζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Πολύ πιθανή θεωρείται η σύγκλιση νέας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, την Παρασκευή.

Ενδεικτικό του δραματικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων είναι όσα ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης. «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

«Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Ελληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στην βελγική πρωτεύουσα χαρακτήρισαν νωρίτερα «βαρβαρότητες» τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Η νέα πρότασή τους περιλαμβάνει περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, τα οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιπλέον φέρεται να αποσύρει και τις προβλέψεις για αύξηση εισφορών στις συντάξεις από τη δική της πρόταση.

Οι εξελίξεις από χθες είναι ραγδαίες και από τις 5 το απόγευμα της Τετάρρτης πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφεραν ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιο» και «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία». Το πρακτορείο επικαλέσθηκε αξιωματούχο των δανειστών.

Λίγο πριν από τις 7 μ.μ., έλληνας αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι «η πρόταση των δανειστών δεν είναι αποδεκτή με την παρούσα μορφή».

Πρόσθετε, όμως, ότι «η Αθήνα συνεχίζει να ελπίζει για μια συμφωνία με τους δανειστές σήμερα ή αύριο» και συμπλήρωνε ότι «η Αθήνα θέλει συζήτηση για το χρέος, αλλά οι δανειστές θέλουν πρώτα συμφωνία για μεταρρυθμίσεις».

Οι ενστάσεις

Η σοβαρή εμπλοκή που δημιουργήθηκε «στο παρά πέντε»της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, εντείνεται μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν στην πρόταση της κυβέρνησης με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι οι αντιρρήσεις των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς και αυτό αποτυπώνεται σε όσα έλεγε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός νωρίτερα, ότι δηλαδή«η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να περιοριστεί η αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ προτείνει ως αντιστάθμισμα μέτρα που επιβαρύνουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Αυτό το δεδομένο είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος των κρατών μελών της ευρωζωνης ηταν η συμφωνία για την Ελλάδα να έκλεινε στο επίπεδο του Eurogroup χθες και όχι στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και το θρίλερ έχει παραταθεί.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως αποτιμάται από το Ταμείο, θα επιτείνει την ύφεση και θα εκτινάξει την ανεργία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ αφορούν δύο σημεία: Πρώτον, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Δεύτερον, το μείγμα του πακέτου που θεωρούν ότι είναι υφεσιακό καθώς επικρατούν οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές αμφισβητούν ότι θα εισπραχθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το δεύτεροεξάμηνο.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΤΙ ΦΟΡΩΝ.

Επίσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλουν μια ανακατανομή των βαρών, ώστε να περιοριστεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Υποστηρίζουν ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τους φόρους στην περικοπή δαπανών. Ακόμα, θέλουν να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θεωρούν ότι υποβαθμίζει η ελληνική πρόταση.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργησή τους ή κάποιων από αυτές. Το ίδιο το κείμενο των ελληνικών προτάσεων, άλλωστε, κάνει αναφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών, τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει – όπως φαίνεται – να ανακαλέσει. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις με τον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών (13%), τον οποίον θέλουν να εξισωθεί με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών (26%).

Πηγή των δανειστών έκανε αναφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο αρχικός στόχος ήταν να καταργηθούν οι ανισότητες και να επιτραπεί ευελιξία, έτσι ώστε η αμοιβή να συνδέεται με τις ικανότητες, την απόδοση και την ευθύνη του υπαλλήλου.