Εξαμερής συνάντηση που θα προηγηθεί της έκτακτης Συνόδου Κορυφής προστίθεται στον αυριανό κύκλο των διεργασιών για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα.

Στη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Το πιο κρίσιμο εικοσιτετράωρο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, τρέχει ήδη για την Ελλάδα. Υπό τον κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι την πρότασή της για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αναζητώντας να δοθεί «οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ηδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του Brussels Group

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μεταβαίνει απόψε στις Βρυξέλλες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόσεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικοινωνία έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου (είχε αρχίσει περίπου στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαίοι εταίροι συνοψίζονται στο ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Η Αθήνα και οι διεθνείς δανειστές της πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία», ήταν η σαφής δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει νέες προτάσεις και η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική».

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, προσθέτοντας: «Αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win- win».

Στην Αθήνα, και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, εξετάστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων, ενόψει του αυριανού Eurogroup, αλλά και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη το Σάββατο, της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, και πάλι υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποσαφηνίσθηκαν οι νέες προτάσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους τη Δευτέρα, υπογράμμισε εξερχόμενος του Μαξίμου το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε να εξοικονομηθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ, που θα κλείσουν την ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

Θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες επαφές κυρίως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια επικοινωνώντας διαδοχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολαντ και τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, ο οποίος ήδη από την Παρασκευή, έστειλε τελεσίγραφο προς την Αθήνα λέγοντας πως την Δευτέρα είτε θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών είτε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία.

Παρόμοια μηνύματα στην Αθήνα έστειλαν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος κάλεσε την ελληνική πλευρά να λάβει σκληρές αποφάσεις ώστε να μην αναλάβει μεγάλο ρίσκο, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίστηκε μάλιστα απαισιόδοξος για την έκβαση των αυριανών διαβουλεύσεων.