Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν την Ελλάδα να αναλάβει εκείνη πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, νέα επίθεση κατά των δανειστών εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων, μια ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Πέμπτη αναμένεται να καταλήξουν στοσυμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε την Τετάρτη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή».

Λίγο χαρακτήρισε τον χρόνο που απομένει έως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι απολύτως προετοιμασμένη για μια ελληνική χρεοκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο Grexit.

«Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται» προειδοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται, δεδομένης και της απροθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία χωρίς σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας» ανέφερε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, και η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί, για να βρεθεί λύση που να απαντά τόσο στις συγκεκριμένες προσδοκίες του ελληνικού λαού, όσο και στα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα της Ευρώπης».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί γρήγορα μια λύση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είχε «εξαιρετικά βαριές συνέπειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, μία ημέρα πριν διεξαχθεί το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

«Κανένας από εμάς (…) δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια αποτυχία (των διαπραγματεύσεων), που θα ήταν σοβαρότατη για την Ελλάδα, αλλά επίσης πολύ βαριά για το ευρωπαϊκό σχέδιο», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων προς τους υπουργούς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου «οι διαπραγματεύσεις και ο δρόμος προς μια συμφωνία είναι σύνθετοι και γεμάτοι με προκλήσεις».

Τσίπρας: «Ακατανόητη η επιμονή των δανειστών»

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ακατανόητη» την επιμονή των δανειστών για εξοικονόμηση πόρων από τις συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες περικοπές.

Υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις που έχουν σταλεί καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και του ΦΠΑ.

Προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξει λύση η κυβέρνηση θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί εκ νέου.

Στις δηλώσεις τους ο αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα», ενώ διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα στηρίξει οτιδήποτε οδηγεί σε συμβιβασμό.

Ο κ. Φάιμαν συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δίκτυο ORF, λίγο πριν από τις συναντήσεις, ο αυστριακός καγκελάριος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Αναγνώρισε ότι «τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι να αποφευχθεί μια καταστροφή».

«Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς», είπε και πρόσθεσε: «Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό».

Επισήμανε ακόμη ότι η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική. «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία», είπε ο κ. Φάιμαν.

Ερωτηθείς τέλος αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πειστεί, απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».