Toν προβληματισμό της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος για τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές αναμένεται να εκφράζει η Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ώρα που η κρίση κορυφώνεται και διαγράφονται δυσοίωνα σενάρια, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της έκδοσης της έκθεσης για να πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της υπογραφής συμφωνίας.

Μάλιστα, ο διοικητής φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και, επομένως, δεν νοείται να μη γίνει το τελευταίο βήμα και να μην υπογραφεί η συμφωνία.

Ουσιαστικά, αναμένεται να προειδοποιήσει ότι η μη υπογραφή συμφωνίας και η εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ και τελικά σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Χρεοκοπία εντός ευρώ δεν υπάρχει» είναι η άποψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί υποχρέωσή του να προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. Η παρέμβαση φέρει ιδιαίτερο βάρος καθώς ο κ. Στουρνάρας είναι βέβαιο ότι εκφράζει και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην έδρα της οποίας στη Φρανκφούρτη βρίσκεται σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Στη Φρανκφούρτη, εξάλλου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις, οδηγώντας σε ασφυξία τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το όριο της ρευστότητας που χορηγείται μέσω ELA, καθώς οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται αμείωτες, λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικά, χθες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κλάας Νοτ είπε ότι η Τράπεζα δεν θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας όσο συνεχίζεται ο διάλογος της χώρας με τους πιστωτές της και δεν εκδηλώνεται πιστωτικό γεγονός. Μέχρι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, η χρηματοδότηση από τον ELA θα συνεχιστεί κανονικά, είπε. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες επί του παρόντος και είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες, σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης» κατέληξε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιβ Μερς δήλωνε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι ανέκκλητη και έξοδος δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Εν τω μεταξύ, στον ξένο Τύπο αναλύονται διεξοδικά σενάρια για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Οπως αναφέρει το Bloomberg, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα-έκπληξη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου αύριο, τα «γεράκια» της ΕΚΤ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για επιβολή περιορισμών στη χρηματοδότηση μέσω ELA. Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει το πρακτορείο, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να θέσει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Εξάλλου, πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times» αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή. Προηγούμενες πληροφορίες μιλούσαν για Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο και πρόσθεσε πως το επόμενο αποφασιστικό βήμα είναι το Eurogroup.