Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδια για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε από το Βερολίνο ο γερμανός επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Ετινγκερ είπε ότι είναι ώρα να γίνουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για μια κρίση στην Ελλάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από την ευρωζώνη.

«Θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα έκτακτο σχέδιο επειδή η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Ετινγκερ, επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, που είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU.

«Οι προμήθειες ενέργειας, οι μισθοί για τους αστυνομικούς, οι ιατρικές προμήθειες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και πολλά ακόμη χρειάζεται να διασφαλιστούν», δήλωσε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει «δοκιμασμένους μηχανισμούς» που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η αστυνομική προστασία και η παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Νομίζω ότι η Κομισιόν χρειάζεται να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, στην περίπτωση χρεοκοπίας» δήλωσε.

Ο Ετινγκερ είπε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνάντηση του CDU στο Βερολίνο ότι η Αθήνα πρέπει να φέρει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

«Η προσφορά συνεχίζει να ισχύει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθεί ως προς τις θέσεις της για τις συντάξεις και τη γενικότερη δημοσιονομική της εξυγίανση», δήλωσε.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει ένα κενό εκεί που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους ευρωπαίους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο Ετινγκερ.