Σήμα από τις Βρυξέλλες περιμένει η κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από το Μαξίμου, «αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης».

Κατά την επίσημη ενημέρωση από την ομάδα διαπραγμάτευσης, «η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία.

Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή του δήλωση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Μπροστά στο αδιέξοδο

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες, το Σαββατοκύριακο.

Η ξαφνική διακοπή των συνομιλιών δημιουργεί νέες συνθήκες, την ώρα που ο χρόνος φαίνεται να λήγει. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ με τις συσκέψεις στο Μαξίμου να είναι απανωτές.

Στη δημοσιότητα ωστόσο ήρθε η ελληνική πρόταση των ισοδυνάμων μέτρων που κατατέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σαββατοκύριακο και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 29%, αύξηση στον φόρο πολυτελείας, περιορισμό στην πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015.

Συνεχείς συσκέψεις

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ενώ αποχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Νωρίτερα στην Βουλή ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Το Χρηματιστήριο στην Αθήνα άνοιξε με βουτιά 7%, ενώ οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων καθιστούσαν σαφές με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. Ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών επέμεινε στην ελληνική πρόταση και κάλεσε για άλλη μια φορά τους πιστωτές της χώρας «να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συμπλήρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ελλάδα παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα, τα οποία αρνήθηκαν οι δανειστές. Τη μπάλα στους Ευρωπαίους για να πάρουν τις αποφάσεις τους έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Ανγκελα Μέρκελ

Λίγες ώρες μετά το άδοξο τέλος των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι επικοινώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με την οποία, όπως είπε, συμφώνησαν να κάνουν ό,τι χρειασθεί για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ομως, και από την Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «μέσα από μια μακρά επιμήκυνση της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια».

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επέστρεψε τη μπάλα στην ελληνική πλευρά και δηλώνοντας απογοητευμένος για τις εξελίξεις σημείωσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ πιστεύει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα.