Με σκληρή γλώσσα απάντησε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στα βέλη που δέχεται κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους: «Εγώ υπερασπίζομαι τις θέσεις μου, τις θέσεις του υπουργείου και των θεσμών της δημοκρατίας. Δεν έχω αντίπαλο κάποιον που του βάζω φωτογραφία στον τοίχο να του πετώ βελάκια. Εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου. Για περιπτώσεις άλλων επιστημών και άλλων ρόλων, θεατρικών ή μη, ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να μιλήσω».

Ο αναπληρωτής υπουργός με αφορμή το τραγικό περιστατικό του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη που στραγγάλισε το παιδί του, είπε ότι ήδη έχει συνεννοηθεί με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου προκειμένου να συναφθεί προγραμματική συμφωνία για τον επανέλεγχο με ειδικά ψυχοτεχνικά τεστ πολλών περιπτώσεων. Πρόσθεσε δε, χαριτολογώντας, ότι «θα πρότεινα -για να μη γίνει αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι η Ελλάδα είναι φρενοκομείο- να γίνει ένας έλεγχος και των πολιτικών».

Για τις επιθέσεις που δέχεται συνέχισε λέγοντας ότι «μερικοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται η αστυνομία. Άρα αυτός που εκφράζει θεσμικά την αστυνομία, ο Αρχιμπάτσος -εγώ δηλαδή- είναι περιττός, γιατί εκφράζει έναν θεσμό που δεν τον χρειάζεται». Πρόσθεσε δε ότι και η αστυνομία είναι στη μέση και ότι ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει το ηθικό του Σώματος.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποκρούσει τις αιτιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα κρούσματα αυθαιρεσίας από την πλευρά αστυνομικών έχουν πολλαπλασιασθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι όταν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό θα του παραδώσει λίστα με αυτά τα κρούσματα, που θα αποδεικνύει ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. «Για να δει και ο πρωθυπουργός ότι αυτό που ονομάζουν κάποιοι κύκλοι αστυνομία αυταρχική, φασιστική κλπ. δεν βγαίνει στην πράξη. Τα πιο πολλά από αυτά τα περιστατικά, με αυτά που καταγράφουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άρα λοιπόν πρέπει να επαναφέρουμε την αλήθεια στο κέντρο και να διώξουμε το ιδεολόγημα.»

Ως προς το κριτήριο που επικαλούνται κάποιοι ότι δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ , είπε ότι αυτό δεν είναι αρκετό καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν και άλλοι για να καταλήξει λέγοντας ότι « το κριτήριο ότι κάνω λάθος είναι δεκτό από ανθρώπους που ξέρουν πως θα το κάνουν, διότι εν πάσει περιπτώσει είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και ήμουν και πρύτανης, δεν μπορεί ο καθένας με μισό πτυχίο να μου κάνει μαθήματα εμένα, επιστημονικά.»

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν έχει προσωπική τριβή με κανέναν και ότι με την κ Ζωή Κωνσταντοπούλου «πέρασα δυο υπέροχα χρόνια στη Βουλή».

Νέα καρφιά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου

«Όποιος ή όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία που απαξιώνει τον ρόλο της αστυνομίας και μειώνει το κύρος του κάθε αστυνομικού, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο πολίτευμα» δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γ. Πανούσης, περνώντας στην αντεπίθεση κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και της στάσης της έναντι των αστυνομικών.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΧΑ Χρ. Παππά, ο οποίος κατήγγειλε σχεδιασμένες και καθοδηγούμενες επιθέσεις κατά του κόμματός του και στελεχών του, ο κ. Πανούσης βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει αιχμές για την πρόεδρο της Βουλής, η οποία προ ημερών με γραπτή ανακοίνωσή της τον κατηγόρησε ότι υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και ότι αναβιβάζει την αστυνομία σε ισότιμο θεσμό.

Είχε προηγηθεί η δήλωσή του ότι «στις Δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλο θεσμό, την Αστυνομία», κάτι που προκάλεσε την οργή της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ανακοίνωσή της είχε επιτεθεί κατά του κ. Πανούση λέγοντας ότι «επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο, καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος».

Έτσι, ήρθε τώρα η σειρά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να «επιστρέψει» τα βέλη κάνοντας λόγο για «κακές υπηρεσίες στο Πολίτευμα» όσων απαξιώνουν την Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα πήγε και παραπέρα, δηλώνοντας ότι «την ώρα που η σχέση εμπιστοσύνης αστυνομίας-πολίτη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, απάδει οποιαδήποτε εκ του αφελούς ή εκ του πονηρού επαναφορά του κλίματος καχυποψίας».

Ως αιχμή κατά της προέδρου της Βουλής ερμηνεύτηκε και η φράση που είπε στον κ. Παππά ότι «την ίδια ώρα που χτυπιέται η αστυνομία από άλλη πλευρά σε βαθμό που πρέπει να μεταμφιέζεται για να υπάρχει, χτυπιέται και από εσάς». Επίσης, τόνισε ότι «εγώ δεν είμαι υπέρ της αστυνομίας που είναι από ‘δω και της αστυνομίας που είναι από ‘κει».

«Η αστυνομία είναι θεσμός και προστατεύει όλη τη δημοκρατία» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «πολλές φορές οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες λειτουργούν ως μπούμερανγκ». Απαντώντας δε στον χρυσαυγίτη βουλευτή περί προνομίων εξουσίας, είπε ότι «εγώ γεννήθηκα στον Κολωνό και δεν παίρνω χαμπάρι από προνόμια εξουσίας», ενώ καταδίκασε για άλλη μια φορά την ένοπλη βία, διότι, όπως είπε, «δεν έχει θέση στην Δημοκρατία».