«Το παρόν κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συμφωνία γιατί δεν διαθέτει τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυνατότητες» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κλείνοντας τη συζήτηση στη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια στους ΑΝΕΛ, δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις της κοινωνίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εθνικές εκλογές εντός του έτους.

Απηύθυνε, δε, έκκληση σε στελέχη και φίλους του Ποταμιού να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τις οικονομικές αντικειμενικές αντιξοότητες, οι οποίες προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ποταμιού, για το 2015, από τα 6,3 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης των κομμάτων, το κόμμα του κ. Θεοδωράκη θα πάρει μόλις 85.000 ευρώ, δηλαδή το 1,3% του ποσού, όταν η ΔΗΜΑΡ θα πάρει 400.000 και οι ΑΝΕΛ 500.000.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσδιόρισε ως ημερομηνία καμπής την 22η Ιουνίου, οπότε προγραμματίζεται ανοιχτή εκδήλωση για τη διεύρυνση του Κινήματος, καθώς προέβλεψε ότι η επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους θα επιφέρει εξελίξεις.

«Ο ρόλος του Ποταμιού στη νέα εποχή προβλέπεται καθοριστικός, γιατί στο στάσιμο ελληνικό πολιτικό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τώρα, εφαρμόζει μόνο την κακή πολιτική των παλιών κυβερνητικών κομμάτων. Από αυτή την πολιτική περιδίνηση το Ποτάμι θα κρατηθεί μακριά, γιατί συνομιλεί με το μέλλον και όχι με τους παρηκμασμένους πολιτικούς σχηματισμούς» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Το Ποτάμι είναι η συμπαγής μάζα των ευρωπαϊστών της κοινωνίας που είναι ανοικτό σε συνεργασίες με ενεργούς πολίτες και πολιτικούς που πιστεύουν στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία, αλλά δεν σκοπεύει να γίνει ναυαγοσώστης των παλιών κομμάτων που μας οδήγησαν εδώ. Το Ποτάμι παραμένει ο αρχισυνωμότης του καλού της κοινωνίας που θα δώσει την ευκαιρία στους αποκλεισμένους να μπουν στην πολιτική» κατέληξε.

Στη σύσκεψη επικροτήθηκε η απόφαση του Κινήματος να στηρίξει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά να συνεχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη, το Ποτάμι να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας από τον φιλελεύθερο χώρο μέχρι την Αριστερά.