Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί, στις 9.30 το βράδυ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λόγω της έκτακτης συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ, που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά από τηλεφώνημα του προέδρου της Κομισιόν στον έλληνα Πρωθυπουργό, αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα το προγραμματισμένο για σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης EuroWorking Group, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ευρωζώνης.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι μια πρώτη συζήτηση και δεν θα καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Δεν περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα απόψε, είναι μια πρώτη συζήτηση», είπε ο Μ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι κάποια θέματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ και ΔΝΤ)».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την αποδέσμευση χρηματοδότησης που έχει ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία.

«Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, πηγή της ΕΚΤ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κανένας εκπρόσωπος της δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά.