Mε όπλο μια νέα παραλλαγή της πρότασής της για τον ΦΠΑ προσήλθε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ. Το όπλο όμως δεν αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό ώστε να «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία.

Ετσι, σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη επικρατούσε χθες η πεποίθηση ότι παρά την κάποια πρόοδο απέχουμε ακόμη από τη συμφωνία. Για την ακρίβεια, απέχουμε κάπου 2,5 δισ. ευρώ ακόμη σε μέτρα για το 2015. Αυτό τουλάχιστον λένε οι πηγές των δανειστών που –σε αντίθεση με την κυβέρνηση –δεν περιμένουν αίσιο τέλος την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό είναι κακό, αν σκεφθεί κανείς ότι η επόμενη εβδομάδα αρχίζει την 1η του Ιουνίου, που αποτελεί το ορόσημο που έχουν θέσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ίδια η κυβέρνηση και στη λήξη της πρέπει να πληρωθούν 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Ακόμη κι αν τα λεφτά βρεθούν –που μπορεί να βρεθούν –η θηλιά θα σφίξει επικίνδυνα στον λαιμό της οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες όλοι περιμένουν ότι οι δύο πλευρές θα φθάσουν στα άκρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Είναι εκεί που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου φοβάται ότι μπορεί να συμβεί κατά λάθος το ατύχημα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ προβλέπει βασικά δύο συντελεστές έναν στο 11% και έναν στο 22%. Θα υπάρχει και ένας τρίτος στο 6%, στον οποίο όμως θα εντάσσονται ελάχιστα προϊόντα, βασικά τα φάρμακα και ίσως προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Στο 11% θα ανήκουν επίσης μόνο τα τρόφιμα και η ενέργεια. Ετσι, στο 22% θα συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός προϊόντων. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει επίσης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αν και με κάποιου είδους μερική αποζημίωση για τις απώλειες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χθες μιλώντας στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί ώς την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Κατά την εισήγηση της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε στο Brussels Group, η πρόταση αυτή αποδίδει εξοικονόμηση περίπου 875 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπό την προϋπόθεση ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης θα είναι ακριβείς –γιατί ακόμη δεν έχουν διασταυρωθεί από τους δανειστές. Στις Βρυξέλλες, αυτό το μεταφράζουν ως εξής: η απόδοση του μέτρου για φέτος, αφού θα εφαρμοστεί μόνο το δεύτερο εξάμηνο, θα είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το δημοσιονομικό κενό είναι σχεδόν 3 δισ. ευρώ (με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ), αυτό σημαίνει ότι λείπουν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ. Και για του χρόνου λείπουν 2 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε στη συνέντευξή του την Τρίτη στο πρακτορείο MNI ότι τα μέτρα για τον ΦΠΑ πρέπει να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Από εκεί και πέρα, οι δανειστές δείχνουν Ασφαλιστικό. Εκεί είναι που περιμένουν τα πολλά, εκεί είναι που φοβούνται ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός. Για αρχή ζητούν να μην ανακληθούν οι ρυθμίσεις των προηγούμενων νόμων και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος του περασμένου χρόνου στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει μόνο στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, και αυτών σταδιακά.

Ασφαλιστικό και Εργασιακά, πάντως, βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στα σκληρά μέτρα. Δέχεται για παράδειγμα να παραπεμφθεί το Ασφαλιστικό στο μέλλον και να ληφθούν οι αποφάσεις ύστερα από μελέτη, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Δέχεται επίσης να μη ληφθούν άλλα μέτρα στο Εργασιακό, αρκεί να μην ξηλωθούν αυτά που έχουν ήδη ληφθεί.

Από την άλλη πλευρά, περιμένει από την κυβέρνηση να φέρει μια αποτελεσματική πρόταση για τον ΦΠΑ, για τη Δημόσια Διοίκηση και για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Η μπάλα είναι στην Ελλάδα» σημειώνει στέλεχος της Κομισιόν και προσθέτει ότι ο εκνευρισμός τον οποίο έβγαζε η συνέντευξη Γιούνκερ είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί.

Η ΕΚΤ. Τεταμένη είναι όμως η ατμόσφαιρα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έκλεισε προχθές τη στρόφιγγα του ELA, με το επιχείρημα ότι σταμάτησαν οι εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε έκθεση της Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες αναφέρεται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα. Επίσης επισημαίνεται ότι αν δεν βρεθεί σύντομα συμφωνία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν σημαντικά τα ασφάλιστρα κινδύνου για τις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά των θεσμών από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, ότι η συμπεριφορά τους απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας είναι ανάλγητη και ότι πρέπει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με τη διαπραγμάτευση. Ακόμη είπε ότι πρέπει να αποδεσμευτούμε από το ΔΝΤ.