H Αμερική ανησυχεί και θέλει να κλείσει η συμφωνία γρήγορα. Το διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα χθες, αλλά και σε ομιλία του στη London School of Economics, ενώ το υπέδειξε και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η πολυαναμενόμενη από την κυβέρνηση αμερικανική παρέμβαση, ωστόσο, δεν είναι μόνο προς την κατεύθυνση των δανειστών. Για να κλείσει η συμφωνία γρήγορα ο κ. Λιου ζήτησε από όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους. Από την Ελλάδα ειδικά, μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει δύσκολα μέτρα, ενώ από το ΔΝΤ ζήτησε να δείξει ευελιξία.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία» είπε ο κ. Λιου στη London School of Economics στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε χθες καθ’ οδόν προς τη Δρέσδη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 7 πλουσιοτέρων χωρών (G7). Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς το ΔΝΤ αλλά και προς την Ευρώπη, είπε ότι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας άσκοπης κρίσης, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οπως εξήγησε, ένα Grexit θα έχει επιπτώσεις κυρίως για την Ελλάδα, αλλά θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός «εσφαλμένου υπολογισμού», που –όπως επισήμανε –θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση. Το να παραβιάζεται η μία προθεσμία μετά την άλλη, είπε, απλώς αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα προκαλέσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και μεγάλες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, είπε ο κ. Λιου στον κ. Τσίπρα χθες το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΕΝΤΟΛΗ ΟΜΠΑΜΑ. Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου επισημαίνεται ότι η παρέμβαση του κ. Λιου στη Δρέσδη θα γίνει με εντολή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιου αναμένεται να ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική, ρεαλιστική λύση κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η προτροπή Λιου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, ενόψει της Συνόδου της Δρέσδης, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον καναδό ομόλογό του Τζο Ολιβερ. Οπως είπε ο κ. Ολιβερ, όλες οι πλευρές έχουν τον ίδιο στόχο, να επιλυθεί η κρίση με βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν μερικά ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η αναμονή συμφωνίας μετά και το non paper του Μεγάρου Μαξίμου χθες, οδήγησε σε αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι των περισσότερων νομισμάτων, αλλά και σε άνοδο της τιμής και πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.