Εκδήλωση για το μέλλον της κεντροδεξιάς και ειδικότερα της ΝΔ, διοργάνωσε η ΔΑΠ του Πολιτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τη βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, τον καθηγητή και εκλογικό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και γραμματέα οργανωτικού της ΝΔ, Δημήτρη Μαραβέλια.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ο ρόλος της κεντροδεξιάς» και συντονίστρια του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου.

Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για κατάρρευση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς.

Ειδικά για τη ΝΔ και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε απευθείας διαρροή ψηφοφόρων της του 2012 προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό περιπου 12%.

Για τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο κ. Νικολακόπουλος είπε οτι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αποτίμηση τους, σημείωσε ωστόσο ότι διατηρείται τεράστια διαφορά μεταξύ της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται από την επιμονή στο κυβερνόν κόμμα, του ρεύματος των ψηφοφόρων της ΝΔ που το ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

«Καλείστε να σχολιάστε την αδυναμία ανασυγκρότησης της παράταξης», είπε ο κ. Νικολακόπουλος απευθυνόμενος στους άλλους ομιλητές.

«Πρέπει να αλλάξουμε. Και δεν μιλάω για αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλά κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας, αντίληψης δομής και λειτουργίας», είπε μεταξυ άλλων στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Μαραβέλιας.

Ο κ. Μαραβέλιας, μίλησε επίσης για την ανάγκη θεσμοθέτησης της ύπαρξης διαφορετικών τάσεων, γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα εξασφαλίσει ενότητα και προοπτική.

Επιπλέον έκανε λόγο για κρίση ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας στη ΝΔ και πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου με χαρακτηριστικά ιδρυτικού συνεδρίου.

Χαρακτήρισε δε, «αδιανόητο», η απόφαση για τη στήριξη της συμφωνίας με τους δανειστές να συζητηθεί μόνον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και όχι στην Κεντρική του Επιτροπή.

«Συμφωνία τώρα, χωρίς χρονοτριβή. Έχει χαθεί απίθανα πολύτιμος χρόνος», είπε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος, εκτιμώντας πως η συμφωνία βρίσκεται καθ’ οδόν.

«Όσοι ονειρεύονται ιδανική συμφωνία, ας μη ξεχνούν ότι ο χρόνος που χάθηκε από πέρσι τον Απρίλιο δεν μπορεί να ανακτηθεί» συνέχισε, και εξήγησε ότι η χώρα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε ρεαλιστική συμφωνία προκύψει από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

«Μπορεί η ΝΔ να αρνηθεί μια συμφωνία των Ευρωπαίων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους οποίους καταγγέλλει ως αντιευρωπαίους; Σκέφτονται κάποιοι ότι θα μπορέσουμε να πούμε όχι; Αντιλαμβάνονται το οξύμωρο αυτής της συμπεριφοράς;», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αντώναρος, και είπε πως θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση, τόσο στην ΚΟ, όσο και στην ΚΕ.

Επιπλέον, ο ομιλητής παρατήρησε πως στην κεντροδεξιά, τα τελευταία πέντε χρόνια δαιμονοποιήθηκε η συζήτηση και ο διάλογος, και πως η ΝΔ έχει χάσει την επιρροή της και τη γοητεία της.

«Η ΝΔ έχει χάσει την κλασσική της φυσιογνωμία, έχει απομακρυνθεί αισθητά από ιδρυτικές αρχές και αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία και δεν εκλαμβάνεται απο την κοινωνία ως πειστική εναλλακτική δύναμη άσκησης εξουσίας. Η κεντροδεξιά έγινε δυνατή στην κοινωνία, όταν λειτούργησε με όρους πολυσυλλεκτικούς, μεγάλης αγκαλιάς», είπε σε άλλα σημεία της ομιλίας του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε ενοχλητικό το γεγονός ότι «στα ανώτερα κλιμάκια της σημερινής ΝΔ απευθύνονται σε όσους έχουν κομματική ταυτότητα» σημειώνοντας πως «το ζήτημα ειναι να κερδίσεις άλλους. Δεν χρειάζονται εκκωφαντικές στριγκλιές, ούτε ακραίες απόψεις, ούτε νεοφιλελεύθερες δοξασίες. Καθήκον μας είναι με ξεκάθαρα, σταράτα λόγια, να δείξουμε ότι έτσι δεν πάει άλλο. Η πολιτική να αλλάξει, η συζήτηση να γίνει και να μη βάζουμε το κεφάλι στην άμμο. Χάσαμε με μεγάλη διαφορά στις 25 Ιανουαρίου», συμπλήρωσε.

«Συμφωνία τώρα! Σωστά το είπε ο Αντώναρος και ο Παπαμιμίκος», επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προέβλεψε ότι η συμφωνία δεν θα είναι μέτρια αλλά κακή, γιατί αυτοί οι τέσσερις μήνες είχαν κόστος.

Για τη ΝΔ, η κα Μπακογιάννη είπε οτι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την εποχή, και έπαψε να συνομιλεί στο εσωτερικό της.

«Η διαφορετική άποψη ήταν ποινικοποιημένη. Δεν υπήρχε εσωτερικός διάλογος. Δεν μπορείς να πετύχεις σύνθεση αν δεν ενσωματώσεις διαφορετικές απόψεις. Πώς θα εκφράσεις ευρύ φάσμα κόσμου αν δεν ακούς και δεν συνθέτεις;» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε επίσης ότι το μνημόνιο του 2010 είχε πολλά στραβά, αλλά αν η ΝΔ είχε πει ότι στηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδος με την Ευρώπη αλλά καταψηφίζει την άνιση δημοσιονομική προσαρμογή, θα υπήρχε ουσιαστική ιδεολογική πλατφόρμα μεταξυ 2010 και 2012, καθώς και πίεση στην τότε κυβέρνηση για αλλαγές και η Ελλάδα θα είχε βγει εδώ και δυο χρόνια από το μνημόνιο.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να συζητήσουμε. Όχι σε μια συνδιάσκεψη που θα χειροκροτηθούμε μεταξύ μας. Το θέμα είναι η ΝΔ να ανοίξει αυτό το διάλογο. Αν δεν το κάνει, η πορεία της ειναι προδιαγεγραμμένη. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα επιδιώξουμε και θα τον κάνουμε αυτο το διάλογο», πρόσθεσε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμικος, και οι πρώην βουλευτές και μέλη κυβερνήσεων της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, Γιώργος Κοντογιάννης και Ζέτα Μακρή.