Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι παιχνιδάκι. Οπως απέδειξε το Eurogroup της Ρίγας, με βαρουφάκειους όρους η σχέση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με την κυβέρνηση και τους εταίρους έχει μετατραπεί σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Οσο περισσότερο μιλάει ο Γιάνης τόσο πιο πολύ υπονομεύει την επίτευξη συμφωνίας. H τελευταία εξτραβαγκάντσα περί καταγραφής της επίμαχης συνεδρίασης ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ο Γιάνης μοιάζει να έχει περάσει ήδη τη φωτεινή επιγραφή με την ένδειξη (ηρωική;) «έξοδος» και τώρα αναζητεί εχθρούς στην τρόικα εσωτερικού. Ομως, το φιάσκο με την πρόταση για τον ΦΠΑ αποδεικνύει ότι τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός του Γιάνη είναι ο Γιάνης.

«Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι διπλωματικός χουλιγκανισμός!». Εκφράσεις τέτοιου τύπου δεν είθισται να ακούγονται στα υψηλά πατώματα του αρχηγείου της ΕΚΤ. Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να έχει καλές σχέσεις με τη Φρανκφούρτη ένας υπουργός Οικονομικών που δήλωσε με το «καλημέρα σας», και μάλιστα λίγες ώρες πριν συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ, ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα! Ο Ντράγκι προφανώς πήρε τοις μετρητοίς τον Βαρουφάκη. Το ίδιο βράδυ η ΕΚΤ αποφάσισε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά δεν θα δεχόταν ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν ήταν το μόνο φάουλ του Γιάνη. Αλλά σίγουρα ένα από τα πιο κρίσιμα, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπονόμευσε εξαρχής τις σχέσεις τού έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Και ενώ με την αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα ο Βαρουφάκης είχε μπει σε φάση καταστολής, ξαναχτύπησε με μπαράζ δημόσιων δηλώσεων και συνεντεύξεων.

ΤΟ «ΤΙΤΙΒΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ. Λίγο μετά το άδειασμα της πρότασής του για τον ΦΠΑ από τη διαπραγμευτική ομάδα (της οποίας επιμένει ότι είναι επικεφαλής) που έστειλε τη σωστή πρόταση στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης έγραψε στο twitter ότι «η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ». Επέμεινε, πάντως, ότι το Brussels Group θα συζητούσε την πρότασή του.

Δεν είναι η τρόικα εσωτερικού που καταπόντισε την πρόταση του Γιάνη για τον ΦΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας να καταθέτει on camera (στο Star) μια πρόταση η οποία δεν ήταν τελική, είχε εξαρχής νομικά κωλύματα (δεν μπορεί ένα αγαθό ή μια υπηρεσία να έχει διαφορετικό συντελεστή αν πληρώνεις μετρητά και άλλον αν πληρώνεις με κάρτα) και, πάντως, δεν είχε συμφωνηθεί από το οικονομικό επιτελείο. Οταν ήρθαν τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες, ο Γιάνης βρέθηκε για ακόμη μία φορά εκτεθειμένος, παρά την υπερβολική βεβαιότητα με την οποία είχε εμφανιστεί για ευτυχή κατάληξη της ελληνικής πρότασης.

Τι εννοούσε όμως με την τρόικα εσωτερικού ο υπουργός Οικονομικών; Εννοείται ότι η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση τρόικα εσωτερικού (ΝΔ, Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) δεν θα μπορούσε να έχει ρίξει στα βράχια τα σχέδιά του για τον ΦΠΑ. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για κυβερνητικά στελέχη που πλέον έχουν κουραστεί με τις υπερβολές και τα λάθη του Γιάνη και για ακόμη μία φορά έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά στέλνοντας τη… σωστή ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ στους θεσμούς. Τούτων δοθέντων, ως τρόικα εσωτερικού ο Γιάνης μπορεί να εννοούσε τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Σταθάκη και συλλήβδην όλους όσοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση πλην του ιδίου. Εξάλλου, από την ώρα που άλλαξε το σχήμα της διαπραγματευτικής ομάδας, εμμέσως πλην σαφώς όλοι έχουν παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη που εκτροχίασαν τη διαδικασία.

Κανονικά ο Γιάνης θα έπρεπε να τους ευχαριστεί που τον έσωσαν από τη χλεύη των θεσμών, οι οποίοι ούτως ή άλλως ποτέ δεν θεώρησαν σοβαρές τις προτάσεις του και δεν φρόντισαν να το κρύψουν. Αλλά το γεγονός ότι αντ’ αυτού φρόντισε να τους φωτογραφίσει στο timeline δείχνει ότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Για να το θέσουμε με όρους Γιάνη, η σχέση πλέον έχει γίνει παίγνιο μηδενικού αθροίσματος (zero sum game), όπου το κέρδος του Γιάνη έχει γίνει ζημιά για την κυβέρνηση και για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ. Αν και είναι δεδομένη η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τον Βαρουφάκη, καθώς οι δηλώσεις και οι κινήσεις του έχουν υπονομεύσει και εξακολουθούν να υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση, με κορυφαίο παράδειγμα τη δήλωση περί καταγραφής της συνεδρίασης του Eurogroup της Ρίγας, συνεργάτες τού Πρωθυπουργού επιμένουν ότι δυσαρέσκεια σε επίπεδο προσωπικό δεν υπάρχει. Δηλαδή ότι ο Βαρουφάκης εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το άδειασμα που του επιφυλάσσουν συστηματικά από τη μέρα που το διαπραγματευτικό σχήμα άλλαξε και ο Βαρουφάκης βρέθηκε να έχει προϊστάμενο τον Τσακαλώτο.

Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Το αντίθετο. Συμπυκνώνει την κοσμοθεωρία του Γιάνη. Οπως το έθετε ετέρα κυβερνητική πηγή, «ο Γιάνης δυσαρεστείται μόνο όταν οι θεσμοί απορρίπτουν τις προτάσεις του, τις οποίες εννοείται ότι θεωρεί τις καλύτερες του κόσμου. Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα». Με απλά λόγια, ο Βαρουφάκης δίνει την εντύπωση στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι μπορεί να αντέξει τα αδειάσματα των συντρόφων του, όχι όμως αυτά των θεσμών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη με το άδειασμα για τον ΦΠΑ και ο Γιάνης εκνευρίστηκε.

Ενδεικτική τής δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών είναι μια λεπτομέρεια που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: στη συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας δήλωσε με τη γνωστή άνεση ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι φίλος του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαρουφάκης ψεύδεται. Οι δύο άνδρες είχαν πράγματι καλές σχέσεις όταν συγκατοίκησαν για μια περίοδο στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο Βαρουφάκης με τη βοήθεια του Στουρνάρα έστησε ένα καλό μεταπτυχιακό τμήμα. Αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν για πάντα το 2011. Τότε ο Γιάνης, με το ένα νι, βρέθηκε στην ίδια πλατεία με τους Αγανακτισμένους που ζητούσαν να στηθούν κρεμάλες για τον Γιάννη, με τα δύο νι, που τότε κατοικοέδρευε στον έκτο όροφο της Νίκης.