Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το απόγευμα της Παρασκευής, στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:

«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».

Πάντως, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως το Βερολίνο θα προωθήσει σέδιο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε το δημοσίευμα.

Συνάντηση με Ποροσένκο

Με τις συναντήσεις που είχε με τον γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον γεωργιανό πρωθυπουργό αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα ενεργειακά θέματα.

Κατά τη συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, συζητήθηκαν οι ελληνοουκρανικές σχέσεις, η σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στην Ουκρανία και η στήριξη της ελληνικής ομογένειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης, στη βάση της συνθήκης του Μινσκ.