ΠΡΙΝ ο πετεινός λαλήσει, τρεις υπουργικές τροπολογίες «αρνήθηκε» η Πρόεδρος της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε στην Ολομέλεια –κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση –στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Από την προεδρική έδρα υποστήριξε ότι οι τροπολογίες δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να υπεραμυνθούν των συγκεκριμένων διατάξεων –όπερ κι εγένετο –και στη συνέχεια προχώρησε σε δι’ εγέρσεως ψηφοφορία. Σε αυτήν το Σώμα ενέκρινε την κανονικότητά τους, δηλαδή τις έκανε δεκτές ώστε να τεθούν αργότερα σε ψηφοφορία.

Είχε προηγηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα ο ευθύς υπαινιγμός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος «φωτογράφισε» εσκεμμένη κίνηση πίσω από την απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης –προτού αποχωρήσει με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τη συζήτηση –είχε καλέσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να αποσύρει όλες τις βουλευτικές τροπολογίες.

«Και να ακούσετε τις παραινέσεις της Προέδρου της Βουλής, η οποία δεν είναι εδώ να σας τραβήξει λίγο το αφτί, αλλά εμφανίζεται μόνο όταν τη βολεύει πολιτικά» είχε σχολιάσει με σκωπτική διάθεση (εν. ουσιαστικά νύξη για την απουσία της τόσο από την ψήφιση της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και από την επίμαχη συζήτηση του νομοσχεδίου όλη μέρα και το μπαράζ βουλευτικών τροπολογιών που έκαναν δεκτές οι υπουργοί).

Λίγο πριν το λυκαυγές δεν είναι μόνο η ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου που σφύζει από ζωή από το υγρό παζάρι για τις τιμές των ψαριών. Είναι και η Βουλή των Ελλήνων, όπου γίνεται μεγάλο αλισβερίσι για την τύχη των τροπολογιών. Το ρολόι έδειχνε 1.20 μετά τα μεσάνυχτα όταν ξεκίνησε η δι’ εγέρσεως ψηφοφορία. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μιάμιση ώρα αργότερα, στις 3 π.μ. Ηταν η στιγμή που η προεδρεύουσα Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανακοίνωσε ότι η ονομαστική ψηφοφορία, για την οποία είχε αιτηθεί Το Ποτάμι, αναβάλλεται για την επομένη.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ. Βέβαια το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν έθιξε το θέμα των βουλευτικών τροπολογιών –είπε μόνο πως «για τις βουλευτικές τροπολογίες το Προεδρείο επιφυλάσσεται» και λίγο αργότερα, απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, πως «κύριε Πετράκο σε σχέση με τις βουλευτικές τροπολογίες δεν είπαμε γιατί υπάρχουν εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, συναφείς και μη συναφείς και είναι πάρα πολλές και θα πούμε στην πορεία» –και ασχολήθηκε κυρίως με τις υπουργικές, οι οποίες όπως και αποδείχθηκε ήταν στο πνεύμα του νομοσχεδίου, οδήγησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν χθες σε πηγαδάκια στη Βουλή πως «η αντίδρασή της Κωνσταντοπούλου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα επικοινωνιακό σόου νομιμότητας».

Αυτή τη φορά, πάντως, για τη μεταμεσονύχτια παρέμβαση της Κωνσταντοπούλου δράση ανέλαβε ο Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Βουλής, επεσήμανε ότι από το πρωί υπήρχαν στο σάιτ της Βουλής όλες οι υπουργικές τροπολογίες πλην μίας.

«Φαντάζομαι ότι γνωρίζατε από το πρωί ότι οι τροπολογίες που αναρτήθηκαν ήταν ή όχι σύμφωνες με το σχέδιο νόμου. Δεν μπορεί να έρχεστε δωδεκάμισι η ώρα το βράδυ και να θέτετε θέματα που συζητήσαμε όλο το απόγευμα.

Γιατί το κάνετε αυτό; Είμαστε από τις 8 η ώρα εδώ πέρα όλοι κι έρχεστε τώρα και θέτετε θέμα. Ελεος, δηλαδή! Ελεος, πραγματικά!» είπε ο Κατσώτης, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα των βουλευτών του Ποταμιού και το σχόλιο της Κωνσταντοπούλου που πυροδότησε εκ νέου την ένταση στην αίθουσα –«επειδή το ΚΚΕ δεν χειροκροτεί, αλλά και επειδή είστε και μόνος σας από το ΚΚΕ, εισπράξατε από Το Ποτάμι τα εύσημα».

Η ίδια επικαλέστηκε πάντως το γεγονός ότι «η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και πριν κλείσει πρέπει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί να αντιμετωπιστούν. Εκτός αν προτείνετε να τα καταπιούμε, δεν πιστεύω ότι προτείνετε αυτό» είπε η Πρόεδρος της Βουλής. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Κατσώτης απάντησε επιμένοντας ότι «οι τροπολογίες είναι αναρτημένες από χθες το πρωί. Εάν δεν τις είδατε, πείτε ότι δεν τις είδατε. Επρεπε να είχατε θέσει το θέμα από το πρωί».

Μάλιστα όταν η Πρόεδρος της Βουλής διάβασε μετά όλα τα σχετικά με την κατάθεση τροπολογιών άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ο Χρήστος Κατσώτης διαμαρτυρήθηκε ξανά λέγοντας «τέτοια ώρα τον Κανονισμό θα μας διαβάσετε;». Και αργότερα που πήρε τον λόγο σχολίασε ειρωνικά «τώρα που έχουμε και καθαρό μυαλό, που άρχισε να ξημερώνει, που οι πετεινοί λαλούν».

Το χρονικό

Τρίτη 24.00: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εισέρχεται στην Ολομέλεια. Λίγα λεπτά αργότερα πραγματοποιεί την παρέμβασή της από την προεδρική έδρα σχετικά με τη συνταγματικότητα των τριών υπουργικών τροπολογιών

Τετάρτη 01.20: Αρχίζειη δι’ εγέρσεως ψηφοφορία γιατην κανονικότητά τους ώστε να τεθούν σε ψηφοφορία

Τετάρτη 03.00:Ολοκληρώνεται η συζήτηση