Ευχαριστημένος δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας από τις επαφές που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους και από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Mega, ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για συμφωνία, ενώ εξήγησε πως θα ακολουθήσουν και νέες διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του κ. Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, με τις οποίες ο έλληνας Πρωθυπουργός επιχείρησε να ξεπεράσει τα εμπόδια που απομένουν στον δρόμο της διαπραγμάτευσης και να φτάσει η χώρα σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Σύγκλιση με Γιούνκερ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκαν τα «καυτά» θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνδιάλεξη, αναφέρεται ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Ιδιαίτερη μνεία, κατά την κοινή ανακοίνωση, έγινε «στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Επίσης, οι Αλ. Τσίπρας και Ζ.Κ. Γιούνκερ συζήτησαν «την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».

«Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία και με Ολάντ

Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.