Τη θέση του ότι αν η συμφωνία με τους πιστωτές ξεφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί, αν αυτό καταστεί δυνατό, τον Ιούνιο στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Oπως μετέδωσε το Mega, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, αλλά τόνισε: «Θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Πιστεύω όμως πως δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας εκφράστηκαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έντιμος συμβιβασμός» μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα και υπό αυτό το πρίσμα τονίστηκε ότι η επιλογή της ρήξης πρέπει να είναι στο τραπέζι.

Τα μέλη της ΠΓ επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης πάνω σε κείμενα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά.

Η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη, καθώς ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσει για τη Λευκωσία, όπου θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προσδοκάται να ξεκλειδώσει η μεσοπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές έως τις πρώτες μέρες του Μαΐου, με αποτέλεσμα να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση που θα αρκεί οριακά για να αποπληρωθούν οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας το Μάιο και τον Ιούνιο.

Το πολυνομοσχέδιο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της πρώτης σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Εν συνεχεία θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να ενημερώσει από πρώτο χέρι το κόμμα για τα μέτρα που θα προβλέπει, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την ψήφισή του.