Στην πρόθεση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στον λαό με ένα δημοψήφισμα στην περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Die Zeit στο άρθρο της παρουσιάζει εκτενώς τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ ο έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Handelsblatt έχει τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της για την χθεσινή συνέντευξη του έλληνα Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται και στην αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, όπως και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Suddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα δύο άρθρα για την Ελλάδα. Στο πρώτο, με τίτλο: «Ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι το δημοψήφισμα», αναφέρεται στη συνέντευξη του έλληνα Πρωθυπουργού προτάσσοντας τρία σημεία: ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της και ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε δεύτερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρησιμοποιώντας έναν σκληρό τίτλο: «Ο Τσίπρας παραπλάνησε τον Βαρουφάκη».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί με τη μερική αποδυνάμωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Αθήνας και έτσι να προστατεύσει τη χώρα του από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι κύκλοι των πιστωτών της Ελλάδας είχαν επισημάνει ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον κ. Βαρουφάκη δεν θα είχαν νόημα και αντ’ αυτού θα μπορούσαν πλέον να συνομιλούν μόνο με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και το Βερολίνο, όπως έδειξε η συνομιλία του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ την Κυριακή, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Παρόλα αυτά, καταλήγει η εφημερίδα, στη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Και η εφημερίδα Die Welt προτάσσει την ανάθεση στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο τον συντονισμό της διαπραγματευτικής ομάδας με τον τίτλο: «Ένας μαρξιστής πρέπει να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποδυναμώθηκε, ένας καινούργιος άνθρωπος πρέπει να σώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Τσακαλώτος μεθοδικό, αλλά και κάποιον με τον οποίο οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλύτερα.

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την κ. Μέρκελ με την οποία δήλωσε ότι έχει καλές σχέσεις, αν και δεν έχει αλλάξει γνώμη για την πολιτική που εκείνη ακολουθεί.