Ξύρισμα κόντρα έγινε στον Γιάνη Βαρουφάκη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που ουσιαστικά επισημοποίησε την πολιτική αποδυνάμωση του υπουργού των Οικονομικών αφαιρώντας του αρμοδιότητες από τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει τη συμφωνία το επόμενο δεκαήμερο.
Η υποβάθμιση Βαρουφάκη με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν έγινε ανώδυνα, με τον υπουργό να διαμαρτύρεται πως «φταίνε οι έξω» για όλα όσα έχουν λάβει χώρα γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Γενικώς ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός δέχτηκε αυστηρή κριτική την οποία ο ίδιος προσπάθησε να αποκρούσει μη αποδεχόμενος ότι έχουν γίνει λάθη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει τις αποφάσεις του εδώ και μέρες. Και το τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και όσα μεσολάβησαν στο Eurogroup εις βάρος του κ. Βαρουφάκη τον έπεισαν ότι μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές προσώπων.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Προτού αρχίσει το ξήλωμα των γαλονιών του υπουργού ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε στο μίνι Υπουργικό πως στόχευσή του παραμένει το κλείσιμο της συμφωνίας, κάτι που σημαίνει κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. «Πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και να λειτουργήσουμε ως μία ομάδα task force» είπε, ανακοινώνοντας την απόφασή του για ανασυγκρότηση του ΚΥΣΟΙΠ. «Θέλω να λυθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες» συμπλήρωσε.
Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών. Η ομάδα αποτελείται από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη νυχτερινή κυριακάτικη σύσκεψη, δηλαδή τους Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη και Παππά.

Πρόσθεσε όμως ότι με απόφασή του και επειδή «πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή» ο συντονισμός θα δοθεί σε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και ο Οικονομικών θα έχει απλώς την ευθύνη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμαρτυρήθηκε έχοντας ακούσει προηγουμένως αιχμηρά σχόλια από τους συναδέλφους του για τους «τρεις μήνες που πήγαν χαμένοι», ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να ήταν πιο εκρηκτικός στα σχόλιά του κάνοντας λόγο για «ανοργανωσιά» και «αναποτελεσματικότητα».

Ο Βαρουφάκης αντέτεινε πως «όταν βλέπεις τα πράγματα όχι από μέσα αλλά εξ αποστάσεως είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική». Επανέλαβε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση ανήκει στους δανειστές. Οι επισημάνσεις Βαρουφάκη δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αρνήθηκε να αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού της διαπραγμάτευσης λόγω των συγκρούσεών του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες είχαν προηγηθεί και κορυφωθεί με την αποχώρηση της ομάδας του από το Brussels Group. Αλλωστε o Δραγασάκης εξακολουθεί να παραμένει επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, δηλαδή οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Σταθάκης πρότειναν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος δεν είχε αντίρρηση.

Ετσι χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά στην έδρα μεν του Βαρουφάκη, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπό την επιτροπεία των συναδέλφων του υπουργών, η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Σε αυτή συμμετέχουν, πλην των μελών της κυβέρνησης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Χρήστος Μαντάς. Επίσης, εκ περιτροπής θα συμμετέχουν από τον τομέα της Επικοινωνίας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Θόδωρος Μιχόπουλος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέδρασε έντονα πάντως και όταν ο Αλέξης Τσίπρας τού ανακοίνωσε χωρίς περιστροφές ότι ο συνεργάτης του Νίκος Θεοχαράκης αντικαθίσταται στο Brussels Group από τον Γιώργο Χουλιαράκη, πρόεδρο του ΣΟΕ. «Είναι πιο αποτελεσματικός» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτοντας την αντιπρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να υπάρξει μία ενδιάμεση λύση και τα δύο στελέχη να συμμετέχουν ισότιμα στη διαπραγμάτευση.

Στον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών Ν. Θεοχαράκη δόθηκε κλωτσιά προς τα πάνω με την ανάθεση της συγκρότησης ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προηγηθεί το κρίσιμο τηλεφώνημα Τσίπρα – Μέρκελ, κατά το οποίο η καγκελάριος φέρεται να συναίνεσε στο αίτημα του Πρωθυπουργού να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «μερική συμφωνία», η οποία θα περιλαμβάνει τμήμα των θεμάτων που πηγαινοέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εάν πράγματι αυτό συμβεί, αυτό σημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει αποδεχθεί το αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού για μετάθεση των καυτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση για τη μεγάλη συμφωνία-πακέτο, η οποία θα αρχίσει αρχές Ιουνίου.

Αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως το αργότερο αρχές Μαΐου θα υπογραφεί η συμφωνία και ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ευελιξία στις αποφάσεις.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής ανέφερε στον Βήμα FM ότι «θα πάμε σε έναν συμβιβασμό» εξηγώντας: «Δεχόμαστε ότι δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε ότι πρέπει να κάνουν και αυτοί δικές τους πολιτικές επιλογές».

Παράλληλα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης είπε (9.84) ότι «δεν θέλω να αμφισβητήσω την απειρία ή τυχόν λάθη που μπορεί να έχουν γίνει, όμως πέρα από ανεπάρκειες η στήριξη που απολαμβάνει αυτή η κυβέρνηση από την ελληνική κοινωνία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι για πρώτη φορά γίνεται μεγάλη προσπάθεια διαπραγμάτευσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα είναι μικρή και πρέπει να επιτευχθεί έως τα μέσα Μαΐου. Σημείωσε όμως ότι δεν πρέπει να έχει «μέτρα τα οποία θα είναι έξω από την προβληματική της κυβέρνησης, όπως επίσης και την προβληματική των πιστωτών». Επομένως θα υπάρχει κοινός τόπος.

ΠΑΣΟΚ: «Χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες»

Με σκληρότητα σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας. «Αφού χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνεςαπό τις εκλογές, αφού επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αφού στέγνωσε η ρευστότητα και αφού η χώρα έφτασε στο αμήν, η κυβέρνηση αλλάζει την ομάδα, ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθείνα στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.