«Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο επικείμενο συνέδριο», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει «την ανανέωση στο πρόσωπο του ή της προέδρου του κόμματος και όλων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ΔΗΜΑΡ θα ανακάμψει στην πολιτική ζωή του τόπου», παρά τη «συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές».

Τέλος, διέψευσε εκ νέου ότι δέχθηκε και απέρριψε πρόταση Σαμαρά – Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αν είναι κάτι που συζήτησαν μεταξύ τους, είναι μόνο δική τους υπόθεση. Ποτέ δεν δέχθηκα πρόταση, ούτε σε τηλεφωνική επικοινωνία», είπε.

Πιο αναλυτικά στη ραδιοφωνική συνέντευξή του στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε:

Για τις πληροφορίες ότι δέχθηκε – και απέρριψε – πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας:

«Όσο και αν είναι ανούσια η συζήτηση για το θέμα αυτό, θα επαναλάβω μία ακόμη φορά κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι δεν έχω δεχθεί πρόταση ούτε από τον κ. Σαμαρά ούτε από τον κ. Βενιζέλο. Δεν υπήρξε έστω και τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με μια τέτοια επιθυμία τους να είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν υπήρξε μεταξύ τους συζήτηση, αυτό είναι μια δική τους υπόθεση.»

Για τη ΔΗΜΑΡ, το συνέδριό της και το μέλλον της

«Υποστήκαμε μια συντριπτική εκλογική ήττα. Εμείς, είχαμε επίγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων της εποχής εκείνης και ξέραμε ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό. Ότι θα ήταν αρνητικό, αλλά πιστεύαμε ότι θα ήταν λίγο καλύτερο από αυτό που επιτύχαμε. Πιστεύαμε ότι θα πετύχουμε να μπούμε στη Βουλή, όμως η ΔΗΜΑΡ αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό και συγκεντρώσαμε το 0,49% – 0,5% περίπου. Έχω την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να επανέλθει και να επανακαθοριστεί μέσα στη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Και το λέω αυτό, διότι η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα ηττήθηκε. Οι πολιτικές απόψεις και θέσεις της και οι προγραμματικές της απόψεις και διεκδικήσεις εξακολουθούν να έχουν σημαντικότητα και χρησιμότητα για την ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα.

»Πορευόμαστε σε ένα συνέδριο, στις 22-24 Μαΐου. Δεν θα είμαι υποψήφιος, το έχω πει επανειλημμένα. Θα είμαι, όμως, στην πρώτη γραμμή της ΔΗΜΑΡ και στην πρώτη γραμμή αυτή διεκδικώ, της πολιτικής ζωής του τόπου, βεβαίως πάντοτε μέσα από τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ.

» Επιδιώκω να έχουμε μια ανανέωση όλου του ηγετικού σχήματος, από τη θέση του ή της προέδρου μέχρι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής».