Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει «μέχρι το τελευταίο σεντ» το χρέος της, ενώ τονίζει ότι «σε ορισμένα θέματα, η Ευρώπη θα πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηρίζει επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει «ισότιμο» μέλος της Ευρώπης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ υπογράμμισε την σημασία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την «σταδιακή μείωση των χρεών μας».

Αναφερόμενος στη σχέση με τους εταίρους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «κατά την άποψή μου, λαμβάνονται όλο και περισσότερες αποφάσεις από τεχνοκράτες αντί για πολιτικούς».

Στη είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ, εξήγησε, ρόλο έπαιξαν η απόφαση του Χέλμουτ Σμιτ και του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν «παρά τις επιφυλάξεις της Κομισιόν», τόνισε.

«Πιστεύω πως η Ευρώπη θα έπρεπε σε ορισμένα ζητήματα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες, όταν η άποψη των δε αντιφάσκει με τους μεγάλους μακρόπνοους στόχους της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να βρεθεί η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη ή την Ευρωζώνη, λέγοντας πως χώρα «πάλεψε πολύ τη δεκαετία του ’70 να γίνει τμήμα της Ευρώπης».

Ασκησε ωστόσο κριτική στο πρόγραμμα λιτότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέρος των μέτρων που μας έχουν επιβληθεί δεν καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα ουσιαστικά ζητά να τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Θέλουμε να είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρώπης» λέει.

Ως παράδειγμα προβληματικών μέτρων, ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα τη μείωση του κατώτατου μισθού και άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά. Επισημαίνοντας στο γερμανικό περιοδικό πως και στη Γερμανία προβλέπεται ελάχιστο διαβίωσης, λέει ότι η Ελλάδα «ζητά μόνο αυτό που και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί εγκαθιδρυμένο κοινωνικό δικαίωμα για τους Γερμανούς».

Υπογραμμίζοντας τον «μεγάλο σεβασμό και την αγάπη» που τρέφει για τη Γερμανία, ο Πρόεδρος ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν το Βερολίνο και να «μιλήσει ανοικτά» με τον γερμανό ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ.

Όσον αφορά το ζήτημα των αποζημίωσεων για την Κατοχή, ο Πρ.Παυλόπουλος ανέφερε πως οι αναφορές του Γκάουκ στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν σημαντικές αλλά τόνισε πως κατά την άποψή του, οι ελληνικές απαιτήσεις «έχουν νομική βάση και έχουμε το δικαίωμα να τις επιδιώξουμε την ικανοποίησή τους διά της νομικής οδού».

Πρέπει να βρεθεί ένα «χώρος» που θα γίνει αυτή η συζήτηση με τη Γερμανία, είπε ο Πρ.Παυλόπουλος αναφέροντας ενδεικτικά το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη: «Έτσι λύνουν ο ιπολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους».

Χαρακτήρισε δε «ανοησίες» τα περί κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα.