Η συγγνώμη του Αντώνη Σαμαρά για την υπερψήφιση από τη ΝΔ της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναζωπύρωσε τη διαμάχη της Συγγρού με την Πρόεδρο της Βουλής, αλλά δεν οδηγεί σε γαλάζια πρόταση μομφής εναντίον της. Τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία, όπως αναφέρουν επιτελάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, με την ευθεία αμφισβήτηση της ευδόκιμης παρουσίας της Κωνσταντοπούλου στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα ότι πλέον και ο ίδιος την αντιμετωπίζει ως αδύναμο κρίκο της νέας κυβερνώσας ομάδας.

Εισηγήσεις για μετωπική επίθεση κατά της Κωνσταντοπούλου και με την υποβολή πρότασης μομφής εξετάζονται σχεδόν σε κάθε σύσκεψη του γαλάζιου επιτελείου που επικεντρώνεται στα τεκταινόμενα εντός του Κοινοβουλίου. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν ανάβει πράσινο φως, κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση αυτή την ώρα όχι μόνο δεν θα έχει τύχη αλλά, αντιθέτως, θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και θα περιορίσει τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της Προέδρου. Συνεπώς, η ΝΔ θα επενδύσει σε έναν πόλεμο φθοράς της πολιτικής και προσωπικής εικόνας της Κωνσταντοπούλου, σχεδόν προεξοφλώντας ότι σύντομα η ίδια θα πρωταγωνιστήσει σε εσωκομματικές συγκρούσεις που θα αποσυντονίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φέρουν σε δύσκολη φάση και τον Αλέξη Τσίπρα. Η επίθεση αυτή, εξάλλου, δεν θα περιοριστεί στην Πρόεδρο της Βουλής. Στον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ έχουν αρχίσει να στοχοποιούν όσα κυβερνητικά στελέχη καταγράφουν ως αδύναμους κρίκους, αναζητώντας και τον πρώτο υπουργό της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα οδηγηθεί στην έξοδο. Πολιτικά εκτιμούν ότι η πρώτη απώλεια λειτουργεί σαν «το ξήλωμα του πρώτου πόντου από το κυβερνητικό πουλόβερ» και θα δημιουργήσει στη κοινωνία την αίσθηση ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ. Στην κορυφή αυτής της λίστας, ο Αντώνης Σαμαράς και γενικότερα το γαλάζιο επιτελείο βάζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η εκτίμηση ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μακροημερεύσει στο κυβερνητικό σχήμα παγιώνεται στον τρίτο όροφο της Συγγρού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να απομονώσει τον Βαρουφάκη από τη λοιπή κυβερνητική ομάδα, κλιμακώνοντας και την επίθεση εναντίον του. Το σχόλιο ότι «με ουάου δεν βάφονται αυγά» και η καταγγελία ότι η χώρα «ξεμένει από συμμάχους» με προσωπική ευθύνη και του υπουργού Οικονομικών, υπηρετούν αυτό τον σχεδιασμό. Την επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, μάλιστα, αναμένεται να κορυφώσει σήμερα το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην πρώτη περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΝΔ στην Πάτρα, καταγγέλλοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα ότι επεξεργάζεται «καταστροφικά εκλογικά σενάρια».

Από την αχαϊκή πρωτεύουσα και με αφορμή τη θεματολογία της κομματικής συνδιάσκεψης που είναι η παράνομη μετανάστευση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταγγείλει με δριμύτητα και τους Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επίσης προσμετρώνται στους αδύναμους κρίκους, καθώς κινούνται και σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, οι επιτελάρχες της Συγγρού θεωρούν ότι Βαρουφάκης και Πανούσης είναι πιο κοντά από άλλους υπουργούς στη έξοδο, λόγω και της χαλαρής σχέσης τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξανεμίζει τα εσωκομματικά στηρίγματά τους. Το μήνυμα είναι ότι η αντικατάστασή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και για τον εξευμενισμό των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικώς, στο στόχαστρο του γαλάζιου επιτελείου βρίσκονται οι υπουργοί που χειρίζονται τα χαρτοφυλάκια με τα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας –Παιδεία, Υγεία, Εργασία. Το αίτημα για παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με επιχείρημα τη δέσμευση των αποθεματικών νοσοκομείων, αποσκοπούσε στο να βρεθεί και ο υπουργός Υγείας στο ξέφωτο, ενώ σε κλοιό ομαδικών πυρών βρίσκεται ήδη ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς για τις νέες αλλαγές στα πανεπιστήμια και για την επαναφορά του ασύλου, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Τακτική απαξίωσης ακολουθεί η ΝΔ και απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, κρίνοντας ότι στο επόμενο χτύπημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης που θα έχει τον ίδιο ως πρωταγωνιστή δύσκολα θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.