Με την κατάρα της γυναίκας του πρωτομάστορα που στο τέλος θυσιάστηκε για να ολοκληρωθεί το γεφύρι της Αρτας παραλλήλιζε προ ημερών προβεβλημένος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος δεν θέλησε να ολοκληρώσει τη θλιβερή ιστορία και να μιλήσει για πιθανή απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών μπροστά στην πιθανότητα επίτευξης της πολυπόθητης συμφωνίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι κάτι τρέχει με τον Γιάνη και αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι εκτός Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται πλέον να ταυτίζεται με τον υπουργό των Οικονομικών. Και δεν του άρεσε καθόλου το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υπέστη λεκτική κακοποίηση στη Λετονία, στο άτυπο Eurogroup που έγινε στη Ρίγα, από ομολόγους του που εμφανίζονται σύμφωνα με τις διαρροές να τον χαρακτηρίζουν τζογαδόρο και τυχοδιώκτη υπουργό.

Λίγο προτού ο Βαρουφάκης αναχωρήσει για δεύτερη φορά στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός έβαλε τους δικούς του να πουν κομψά στον υπουργό ότι γενικώς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές – τεχνοκράτες δεν πρέπει κανείς να μιλάει περί διαγραμμάτων δείχνοντας πως έχει επηρεαστεί περισσότερο από τη σαιξπηρική γλώσσα, παρά από την γλώσσα των αριθμών. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν μπει κάποιες υπόνοιες ότι ο Βαρουφάκης μέσα από μια μυθιστορηματική προσέγγιση της ελληνικής κρίσης όταν πηγαίνει στο παζάρι της διαπραγμάτευσης δημιουργεί –εκών άκων –καταστάσεις εμπλοκής. Κάτι που είχε φανεί το προηγούμενο διάστημα όταν η ομάδα Βαρουφάκη που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση εξωπέταξε την ομάδα Δραγασάκη και προσπάθησε να ακυρώσει τον ρόλο του Γιώργου Χουλιαράκη στο EuroWorking Group.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν καθώς ο Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει την πρακτική και ηθική αποκατάσταση του Χουλιαράκη ορίζοντάς τον εκ νέου επικεφαλής τόσο στο EuroWorking group όσο και στο Brussels group. Επομένως, ο εκλεκτός του υπουργού Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης περνά σε δεύτερο ρόλο. Επιπλέον, το Μαξίμου φρόντισε στο παρισινό Brussels Group να συμμετάσχουν για πρώτη φορά και στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, τα οποία αναμένεται να ενσωματωθούν στη διαπραγματευτική ομάδα.

ΣΚΙΕΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εσχάτως και με βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο υπουργός Οικονομικών είχαν συγκεντρωθεί κάποιες σκιές όσον αφορά τις πραγματικές στοχεύσεις του Βαρουφάκη. Μετά το Πάσχα των καθολικών οπότε ο Βαρουφάκης επισκέφθηκε εσπευσμένως τη Λαγκάρντ, στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου σχολίαζε καυστικά: «Καλά, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στην επικεφαλής του ΔΝΤ η Λαγκάρντ σκλήρυνε τη στάση της για το Ασφαλιστικό», επιχειρώντας έτσι να καταδείξει μια αναποτελεσματικότητα από την πλευρά του υπουργού.

Γενικώς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο δρόμος που επιλέγει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος δεν είναι ταυτόσημος με τον δρόμο της κυβέρνησης Τσίπρα. Εσχάτως, κυβερνητικοί κύκλοι ψιθυρίζουν για μια πιο στενή επαφή του υπουργού Οικονομικών με τον διευθυντή του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος διακινεί μια ευρύτερη θεωρία-λύση για το ελληνικό χρέος. Λύση που θα έβλεπε την Ελλάδα ακόμη και να χρεοκοπεί προκειμένου να εξασφαλίσει ένα γενναίο κούρεμα του χρέους της. Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα όλη η ιστορία της διαπραγμάτευσης θεωρείται τουλάχιστον άσκοπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει το θέμα Βαρουφάκη προτού δει προς τα πού κινείται η χώρα. Ωστόσο όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο ο Πρωθυπουργός περιορίζει τον ζωτικό χώρο του υπουργού Οικονομικών. Την ώρα που ο Βαρουφάκης ενισχύει τις σχέσεις του με το ΔΝΤ που εμφανίζεται άτεγκτο σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, δηλαδή στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ο Τσίπρας επιδιώκει να κλείσει άλλα μέτωπα.

Ως εκ τούτου δεν θεωρείται τυχαία η ενεργοποίηση του εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, όχι μόνο με τηλεφωνήματα αλλά και με ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν είναι η μόνη περίπτωση που κάποιος από το Μαξίμου πήρε το βαλιτσάκι του και έφυγε για την Εσπερία. Το κακό κλίμα φαίνεται και από το γεγονός ότι η διαρροή άτυπων επαφών σε επίπεδο συμβούλων, όπως αυτές στη Φρανκφούρτη τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», αποδίδεται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ήθελε να κάνει χαλάστρα σε άλλα κανάλια.

ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. Οπως και να’ χει ο Πρωθυπουργός, που έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει πιστωτικό γεγονός, δεν δείχνει καμία επιθυμία να σκάσει η χώρα στα χέρια του με όλες τις απρόβλεπτες συνέπειες. Και μάλιστα ως μέρος ενός σχεδίου χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης που δεν είναι καν δικής του εμπνεύσεως προκειμένου να βρεθεί ο Βαρουφάκης στο μεγάλο τραπέζι μια νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, ικανοποιώντας τον ναρκισσισμό του και επιτυγχάνοντας ολική επαναφορά στο 2012. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τη συμφωνία. Φάνηκε και στη σημειολογία της συνάντησης με την Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη.

Στην περίπτωση που η συμφωνία δεν καταστεί δυνατή μέσα από έντιμο συμβιβασμό και η κυβέρνηση οδηγηθεί σε ρήξη με τους δανειστές, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα ρίξει κανόνι, αλλά ενδεχομένως να τραβήξει το χαρτί των εκλογών. Καθόλου εύκολη –αλλά πάντως πιθανή –υπόθεση.