«Η Ευρώπη έχει κηρύξει πόλεμο στους δουλεμπόρους», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Μάλτα, όπου βρέθηκε για την κηδεία θυμάτων, από τα πρόσφατα τα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο.

«Ήρθα στη Μάλτα για να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων πολιτών τη βαθιά θλίψη και συμπόνια μας για τα αθώα αυτά θύματα και να τιμήσουμε τη μνήμη τους», ανέφερε ο Δημήτρης Αβαμόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από εμπόλεμες χώρες και έκαναν επικίνδυνα ταξίδια ακολουθώντας ένα απλό όνειρο: να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιτρόπου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Αβραμόπουλος, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της ΕΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η απάντησή μας είναι σαφής και κατηγορηματική. Η Ευρώπη έχει κηρύξει τον πόλεμο στους δουλεμπόρους.Η Ευρώπη είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια.Θα συνεργαστούμε και με τους εταίρους μας εκτός της Ευρώπης, διότι το δουλεμπόριο μεταναστών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά καιπαγκόσμιο».

Ακολούθως ανέπτυξε τις βασικές γραμμές δράσης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

«- Ενότητα και αλληλεγγύη, διότι η μετανάστευση είναι μια παγκόσμια πρόκληση και οι χώρες της Μεσογείου έχουν δαπανήσει τεράστιους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.Δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους.

»- Πρόληψη, γιατί εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς απέναντι στους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση, που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσημανε, ακόμη, ότι «όπως έχω δηλώσει, η Ευρώπη είναι ήδη σε πόλεμο με τα εγκληματικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται και συχνά καταδικάζουν σε θάνατο αθώους ανθρώπους. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών. Παράλληλα, θα πρέπει να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις στους μετανάστες, αποκλείοντας έτσι τους δουλεμπόρους».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Θα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει δράση έτσι ώστε να στηρίξει τα κράτη μέλη στην περιοχή της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε πλήρως τις τρεις ευρωπαϊκές υπηρεσίες FRONTEX, EUROPOL, EASO. Η Ευρώπη προχωράει και δεν θα σταματήσει μέχρι να εκπληρωθούν οι δικαιολογημένες προσδοκίες των πολιτών».