«Το ερώτημα για ένα δημοψήφισμα στον συνταξιούχο θα μπορούσε να είναι αν θα δεχθεί τη μείωση που ζητούν οι δανειστές ή τον κίνδυνο να καταβληθεί η σύνταξή του σε δραχμές». Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε μια πρώτη ανάλυση της ιδέας του για δημοψήφισμα σε περίπτωση μη συμφωνίας ως τις 11 Μαΐου, την οποία διατύπωσε νωρίτερα το πρωί μιλώντας στο Μega.

Ο Κώστας Χρυσόγονος είπε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και πως ένα «όχι» των πολιτών στο ερώτημα αν δέχονται τη συμφωνία, νομιμοποιεί την κυβέρνηση για ρήξη.

«Το περιεχόμενο της ρήξης μπορεί να είναι οποιοδήποτε. Ακόμη και η επιστροφή στη δραχμή, η οποία όμως δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει νομικά, ή ακόμη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ακραίο ενδεχόμενο», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη, ο Κώστας Χρυσόγονος είπε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:

«Το δημοψήφισμα είναι ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο. Ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα είναι αμοιβαία επωφελής, και για εμάς και για τους Ευρωπαίους. Γιατί κι εμείς Ευρωπαίοι είμαστε… Αν παρόλα αυτά η αδιαλλαξία τους οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση στη λαϊκή εντολή, διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο εύρος λαϊκής εντολής που δεν φτάνει ούτε μέχρι την κωλοτούμπα από τη μία πλευρά ούτε μέχρι τη ρήξη από την άλλη πλευρά. Άρα λοιπόν, αν πάμε σε αδιέξοδο, χρειάζεται αναβάθμιση στη λαϊκή εντολή, πιθανότατα με τη μορφή δημοψηφίσματος και θα δούμε πώς ακριβώς και πότε. Με ερώτημα προφανώς αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το περιεχόμενο αυτών που εκβιαστικά ζητούν οι δανειστές. Προφανώς το «όχι» θα νομιμοποιεί την κυβέρνηση για να πάει σε ρήξη, γιατί τώρα δεν έχει νομιμοποίηση, ενώ το «ναι» θα την νομιμοποιεί να υπογράψει τη συμφωνία, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει.

» Ρήξη μπορεί να σημαίνει τα πάντα, τι να σας πω; Είναι σαφές. Αυτό (η δραχμή) είναι ένα ενδεχόμενο που έρχεται και επανέρχεται και εγώ πρακτικά δεν μπορώ να δω πώς θα συνέβαινε. Υπάρχουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες και δεν προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει λογική από όλες τις πλευρές. Αυτό θα ήταν το πιο ακραίο, ασφαλώς. Ή θα μπορούσε να είναι και πιο ακραίο, η έξοδος από την Ένωση συνολικά. Θα το δούμε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, διότι μπορεί οι εταίροι έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουν πίσω. Η ουσία είναι ότι το δημοψήφισμα διευρύνει τα όρια της λαϊκής εντολής που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και είναι περιορισμένα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Κώστας Χρυσόγονος απάντησε:

«Θα ήταν και αυτό ένα ενδεχόμενο αλλά τότε δεν θα ήταν αυτό τόσο ξεκάθαρο, διότι δεν θα ήταν εύκολο να αθροίσει κανείς τα ποσοστά των κομμάτων που είναι αντιμνημονιακά. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές για το τι μέλλει γενέσθαι, άρα το δημοψήφισμα ίσως είναι μια πιο απλή και πιο καθαρή λύση με αυτή την έννοια. Ακριβώς (άλλο είναι το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή). Στην κάλπη του δημοψηφίσματος τα θέματα θα τεθούν με τον πιο άμεσο και απλό, απτό τρόπο για τους πολίτες. Θα κληθεί, δηλαδή, ο συνταξιούχος να αποφασίσει: «Δέχομαι τη συγκεκριμένη μείωση που ζητούν οι δανειστές ή τον κίνδυνο να καταβληθεί η σύνταξή μου σε δραχμές;»».