Με ένταση ξεκίνησε την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας πριν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος επίσης ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας.

Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να φωνάζουν χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, με τον προεδρεύοντα Βαγγέλη Διαμαντόπουλο να τους απαντά σε υψηλούς τόνους και να διακόπτει δύο φορές τη συνεδρίαση.

«Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή ρε τρομοκράτη; Μάθε πρώτα τον κανονισμό και μετά έλα να προεδρεύσεις», είπε στον κ. Διαμαντόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης

Ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδωσε τον λόγο στον υπουργό Δ. Μάρδα, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον διέκοπτε επανειλημμένα.

Οταν ο Δ. Μάρδας ήταν στο βήμα ο Αν. Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος είπε στον προεδρεύοντα της Επιτροπής: «έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή».

Ο κ. Μάρδας πρόλαβε απλώς να πει μία φράση, ότι προτείνει «να γίνει μία συνεδρίαση». Ο Αν. Λοβέρδος φώναξε πως «ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!».

Όρθιος ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απαιτούσε από τον υπουργό να καθίσει κάτω.

«Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Β. Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

Λοβέρδος: Πρέπει να τοποθετηθούμε επι της διαδικασίας

Διαμαντόπουλος: Ο λόγος θα πάει στον υπουργό για παρέμβαση επί της διαδικασίας

Λοβέρδος: Δεν αφορά τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στη Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε

Λοβέρδος (προς τον Μάρδα): Αυτό αφορά τους αντιπροσώπους του λαού εσάς τι σας αφορά; Τι θελετε εδώ;

Μάρδας: Θα ειχα τελειώσει 30 δευτερόλεπτα.

Λοβέρδος: Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε, τι να τελειώσετε;

Διαμαντόπουλος: Έδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση, ποιο το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους αλλα δεν πάτε και εσείς πίσω

Μάρδας: Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρότασή μου πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει

ΦΩΝΕΣ

Διαμαντόπουλος: Εκτίθεστε σε όλο τον κόσμο. Να ανακαλέσετε… δεν σας τιμά αυτό

Γεωργιάδης: Καθίστε κάτω κ. Μάρδα

Μαρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα

Λοβέρδος: Ενας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα συνεδριάσουμε;

Διαμαντόπουλος: Είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που εχει συμβεί. Διακόπτουμε για πέντε λεπτα, να ηρεμήσετε

Μετά τη διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος παρουσίασε την πρόταση αντί του υπουργού.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την αντίθεσή τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στηλιτεύοντας, τόσο τη διαδικαστική επιλογή της Πράξης, όσο και την ουσία της ρύθμισης.

«Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά αναγκαστικός δανεισμός» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας.

«Η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αποδεικνύει την ανάγκη της κυβέρνησης να βρει πόρους για να καλύψει τις άμεσες ταμειακές της ανάγκες και παραβιάζει άμεσα το Σύνταγμα για να καλυφθούν οι ανάγκες λίγων ημερών» παρατήρησε ο κος Δήμας. Με την δέσμευση των διαθεσίμων, «στερείτε πόρους απ’ το τραπεζικό σύστημα και την ανάπτυξη της οικονομίας, που θα χρειαστεί να καλυφθούν με αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις τράπεζες, με αυξημένο κόστος. Στερείτε από ρευστότητα τον ιδιωτικό τομέα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Δήμας.

«Είναι εσωτερικός δανεισμός η βραχυπρόθεσμη ανακύκλωση με ρέπος, των διαθεσίμων που δεν ξεπερνούν το 1,3 δισ., ή μήπως εσωτερικός δανεισμός ήταν το PSI που στοίχισε στην ελληνική οικονομία 100 δισ.;» απάντησε ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ).

«Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φώναξαν για το PSI που τους πήρε το 73% των κεφαλαίων τους, ή μήπως το ανέχθηκαν λόγω πολιτικής συμπόρευσης με την τότε κυβέρνηση;» παρατήρησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. «Συγκάλεσαν Δ.Σ. σε όλη την Ελλάδα όπως σήμερα; Δεν το έκαναν, κάνοντας την τρίχα τριχιά» συμπλήρωσε.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης» παρατήρησε ο Γιώργος Γαλέος (Χρυσή Αυγή). «Η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα χρήματα των φορέων για να τα διαχειριστεί. Αν θα χρεοκοπούσαμε όμως, τι άλλο κίνδυνο θα είχαν τα λεφτά των φορέων στις τράπεζες όπου βρίσκονται σήμερα;» ανέφερε ο βουλευτής, απαντώντας στις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας, πως τα διαθέσιμα των φορέων δεν κινδυνεύουν από τη ρύθμιση. Ο κος Γαλέος, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που κυρώνει την Πράξη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει άμεσα για το πώς έχει η κατάσταση στη χώρα, όπου μια αριστερή κυβέρνηση καταργεί την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μαζεύει τα τελευταία χρήματα που έχουν απομείνει για μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να εξοφλήσει το υπόλοιπο του Απριλίου» παρατήρησε ο αγορητής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την αναδρομική ισχύ της Πράξης. Δεν προκύπτει από πουθενά πως ο βραχυχρόνιος δανεισμός έχει τελειωμό. Αν περάσουν οι τρεις μήνες, πώς θα γίνει η επιστροφή των διαθεσίμων;» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Χαρακίδης.

«Όταν εφαρμόζεις μια αντιλαϊκή πολιτική και κάνεις τα πάντα για να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, τότε είσαι υποχρεωμένος να καταφύγεις σε τέτοιες πρακτικές» παρατήρησε ο αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής. «Γιατί δεν βάζετε και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες των φορέων και τις εξαιρείτε; Για να μην αναλάβουν το ρίσκο οι επενδυτές! ‘Αρα τα περί αξιοποίησης, δεν γίνονται πιστευτά ούτε απ’ τα μικρά παιδιά» σχολίασε ο βουλευτής.

– «Βρίσκεστε σε αντίφαση» απάντησε στον βουλευτή του ΚΚΕ ο Νίκος Βούτσης. «Θεωρείτε πως συνεχίζουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά δεν είστε σε θέση να πείτε γιατί συμπεριφέρονται έτσι στη χώρα μας. Δεν μπορείτε να το απαντήσετε αυτό».

«Ήρθε η ώρα να σπάσει το δήθεν αριστερό σπυρί του λαϊκισμού» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ). «Λέγατε πως δεν θέλατε χρήματα, θα καταργούσατε τα μνημόνια και είχατε σκεφτεί και συγκεκριμένες ενέργειες για τον σχεδιασμό σας. Είχατε κοστολογήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η ευρύτητα του σχεδιασμού σας το κάλυπτε κι αυτό.

Τώρα, πριν φτάσετε στις τράπεζες και τις καταθέσεις, πηγαίνετε στους φορείς» σχολίασε ο βουλευτής.