Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των διαπραγματεύσεων και το θέμα της πορείας της χώρας στην ΕΕ ζητεί από τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά προβλήματα, απαιτούνται εθνικές συναινέσεις. Κι αυτές οι συναινέσεις δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθυμος για συναντηθεί με κάποια κόμματα και κάποιους μόνο πολιτικούς αρχηγούς.

«Συναντήσεις», όπως είπε, «μπορεί να γίνονται αλλά όταν μιλάμε για την μεγάλη υπόθεση των σχέσεων μας με την ΕΕ σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Διέψευσε δε εκ νέου ότι υπήρξε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητες του Ποταμιού.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας διέψευσε τις ελπίδες του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «θα αναφερθεί μόνο στο έργο των υπουργών της κυβέρνησης των οποίων οι προτεραιότητες πολλές φορές είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην υπόθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που «μας οδηγεί στη σύγκρουση με τους συμμάχους μας, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς».

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα αυτές οι επιλεκτικές ρυθμίσεις για τις φυλακές και θα έπρεπε πάνω από όλα να υπερασπιστεί τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας ιδιαίτερα αυτή την ώρα.

Η Ελλάδα, όπως επισήμανε, έχει μεγάλη ανάγκη την Αμερική του Μπάρακ Ομπάμα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πρέπει να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία δήλωσε ότι το Ποτάμι υπερασπίζεται μια ανεξάρτητη πολιτική με πολλούς συμμάχους και τους Ρώσους και τους Κινέζους, γι’ αυτό ο ίδιος ως επικεφαλής έχει συχνή επαφή και με την ρωσική και την κινεζική πλευρά.

«υτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση είναι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι μάς θέλουν ως ευρωπαϊκή δύναμη και στην υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα έχουν κανέναν λόγο ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Κινέζοι να επιζητούν τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα», υποστήριξε.