Είναι μια δίκη που ξεκίνησε χωρίς να ξεκινήσει –και τα διαδικαστικά δεν αποκλείεται να τεντώσουν κι άλλο τον χρόνο. Οταν θα φτάσει η ώρα της ετυμηγορίας, επίσης δεν αποκλείεται να έχει καταρριφθεί κάθε ρεκόρ πολύμηνης διαδικασίας. Το πονεμένο βλέμμα του Παύλου Φύσσα την ώρα που ψυχορραγούσε στο πλατύσκαλο μιας πολυκατοικίας στο Κερατσίνι, προφανώς θα κυριαρχεί έως το τέλος –στη δικαστική αίθουσα και στη μνήμη. Οπως θα ελέγχονται και όλες οι αντιδράσεις του Ρουπακιά στο εδώλιο. Αλλά στην ίδια δίκη υπάρχουν πολλοί θύτες και πολλά θύματα, δεν είναι μόνο ο Ρουπακιάς και ο Φύσσας. Και, θεωρητικώς, όλοι θα αναμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη ακριβοδίκαια, χωρίς φόβο και πάθος.

Αυτό είναι το ζητούμενο από την έδρα και αφορά το νομικοδικαστικό περίβλημα της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να απομονωθεί από το πολιτικό περιβάλλον και τη συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγεται. Ο Μιχαλολιάκος και οι υπαρχηγοί του, όπως ο Παππάς και ο Κασιδιάρης, δεν άφησαν χθες την παραμικρή αμφιβολία ότι θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τη δίκη σε πολιτικό σόου –είτε με την απουσία τους είτε με την παρουσία τους. Τη δυνατότητα να εμφανίζονται στο δικαστήριο κατά το δοκούν, σχεδόν προεξοφλείται ότι θα την εκμεταλλευθούν πολιτικά στο έπακρο όλους τους επόμενους μήνες, με παρεμβάσεις και προκλήσεις εντός και εκτός αιθούσης. Δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να προβλεφθεί ότι θα υπάρξει διανομή ρόλων στο νεοναζιστικό ιερατείο: κάθε ημέρα θα εμφανίζεται κι άλλος πρωταγωνιστής, που θα μπαινοβγαίνει στο δικαστήριο με ύφος ευάλωτου και κυνηγημένου και θα αφήνει στην άκρη τη διαδικασία για να καταγγείλει μια σκευωρία εναντίον του τρίτου κόμματος του Κοινοβουλίου. Οποτε το επιθυμούν από το εδώλιο του κατηγορουμένου ή μακριά από αυτό, ο Μιχαλολιάκος και η ομάδα του δεν θα έχουν το βλέμμα στους μάρτυρες αλλά στις επόμενες κάλπες.

Αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα, έστω κι αν είναι το δικαστήριο και η Δικαιοσύνη που κινδυνεύουν μέσα από μια βαλτωμένη διαδικασία να απαξιωθούν. Και στη βάση αυτή, είναι πρόβλημα του πολιτικού κόσμου που εκπροσωπεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο και, πρωτίστως, πρόβλημα της κυβέρνησης. Εάν οι χρυσαυγίτες επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη δικαστική διαδικασία, όπως διαφαίνεται από τη χθεσινή ομαδική απουσία τους, και να μετατρέψουν τη δίκη σε όχημα για την αύξηση της εκλογικής πελατείας τους, δεν θα δοκιμάσουν τους δικαστές αλλά την πολιτική σκηνή, που καλείται να υψώσει το δικό της ανάχωμα και να μην επιτρέψει διαφοροποιήσεις που θα νομιμοποιήσουν προκλήσεις και παρεκτροπές. Η αποκάλυψη και επιχείρηση εξάρθρωσης της χρυσαυγίτικης εγκληματικής οργάνωσης δοκίμασε την κυβέρνηση Σαμαρά. Η δίκη της Χρυσής Αυγής προφανώς θα δοκιμάσει την κυβέρνηση Τσίπρα.