Επαφές για να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τους άλλους υποψηφίους και ιδιαίτερα από την Σιμπέλ Σιμπέρ, τον Κουντρέτ Ορερσάϊ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) ξεκινούν πλέον οιδύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου των «εκλογών» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, οι οποίες θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή,

Με βάση την τελική καταμέτρηση στη χθεσινή ψηφοφορία, ο Ντερβίς Ερογλου συγκέντρωσε ποσοστό 28,18%, έναντι 26,92% του Μουσταφά Ακιντζί. Η Σιμπέλ Σιμπέρ πήρε 22,54%, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι 21,23%.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία και την διεθνή κοινότητα αυτός που εκλέγεται είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Αγκυρα.

Ο Ντερβίς Ερογλου κάλεσε τους ψηφοφόρους να επενδύσουν στη δική του «εμπειρία και πίστη για την προστασία των δικαιωμάτων τους, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Το σημαντικό, είπε, είναι όσοι στηρίζουν το μέλλον της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας, να προτιμήσουν αυτόν και όχι όσους ανοίγουν το δρόμο, κατά την έκφραση του, για τη μετανάστευση και κατηγορούν κάποιους ότι μεταφέρουν πληθυσμό στην βόρεια Κύπρο. Ο «λαός» πρέπει να εκλέξει αυτόν που εμπιστεύεται, ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει μέχρι την Αμερική».

Με το τραγούδι «Ηλιόλουστες μέρες θα έλθουν παιδιά» – σε στίχους του μεγάλου τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ – και βεγγαλικά οι οπαδοί του νεωτεριστή και μετριοπαθή τουρκοκύπριου πολιτικού Μουσταφά Ακιντζί πανηγύρισαν την επιτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» την σημερινή. Ο «λαός» πλέον, είπε, θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον δεύτερο γύρο η θέληση του κόσμου αυτή θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. «Θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, μια ανθρώπινη διαβίωση και όλοι μαζί θα κάνουμε τα βήματα για το αύριο», πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν: Σιμπέλ Σιμπέρ 22,54%

Κουντρέτ Οζερσάι 21,21%

Μουσταφά Ονουρέρ 0,40%

Μουσταφά Ουλάς 0,24%

Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,49%

Το επιτελείο Ακιντζί υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος του είναι πρώτος και όχι δεύτερος, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 104.069 ή ποσοστό 62,5% με τις έγκυρες ψήφους να φτάνουν τις 101.945. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις του γραφείου ερευνών Gezisi της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε προβλέψει ότι αντίπαλος του Έρογλου στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Ακιντζί , ενώ όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις έδειχναν αναμέτρηση Έρογλου-Σιμπέρ. Το ίδιο γραφείο έχει προβλέψει ότι τελικός νικητής την ερχόμενη Κυριακή θα είναι ο Μουσταφά Ακιντζί.

Έκπληξη είναι και το ψηλό ποσοστό του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο αναδεικνύει τον τέως τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και συνεργάτη του Έρογλου σε ρυθμιστικό παράγοντα για την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το ποσοστό του «δεν είναι ψήφοι από αντιδρούντες ή διαμαρτυρόμενους, αλλά από Τουρκοκύπριους που ενστερνίζονται μια νέα πολιτική αντίληψη».

Για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ήταν μη αναμενόμενο», δήλωσε ο πρόεδρός του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Είπε επίσης ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει αύριο το βράδυ για αξιολόγηση του αποτελέσματος, αλλά και για αποφασίσει τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο.

Η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Σιμπέλ Σιμπέρ, συνεχάρη τηλεφωνικά τους αντίπαλους υποψηφίους και ευχήθηκε «εκείνος που θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο τους Τουρκοκυπρίους».

Τουρκοκύπριοι αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη Κυριακή, οι υποστηρικτές του ΡΤΚ και του κ. Οζερσάι θα υποστηρίξουν τελικά την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι γνωστά στελέχη των Σιμπέρ – Οζερσάι διαμήνυσαν ότι θα στηρίξουν τον κ. Ακιντζί.