Απόλυτα ευθυγραμμισμένα είναι πλέον τα μηνύματα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, από όποιο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον και αν προέρχονται. Διαμορφώνεται ξεκάθαρα πια η αίσθηση, μετά και τη λήξη των εργασιών της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από Λευκό Οίκο και αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ότι η Αθήνα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. «Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του γηπέδου και το παιχνίδι είναι ήδη στην παράταση» μας είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου και αφού ο Τζακ Λιου είχε συναντήσει τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη για μια ολόκληρη ώρα. Η συμπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό δεν αμφισβητείται, όμως αρχίζει κανείς να διακρίνει μια κόπωση και έναν εκνευρισμό τόσο στις δηλώσεις όσο και στις επίσημες ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζακ Λιου, οι οποίοι θεωρούν ότι η περίοδος αβεβαιότητας έχει ήδη τραβήξει πολύ και δεν είναι προς όφελος κανενός.

ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Τα αυστηρά μηνύματα δεν απευθύνονται μόνο προς τη χώρα μας, αλλά και προς τους Ευρωπαίους, από τους οποίους οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ζητούν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και κατανόηση, ενώ δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων «οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ενδεικτικό του κλίματος πιέσεων που άρχισε να διαμορφώνεται πριν από τη συνάντηση Λιου – Βαρουφάκη είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν βρεθούν οι δύο άνδρες στην έδρα του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με το περιεχόμενο της συνομιλίας Λιου – Ντεϊσελμπλούμ που είχε προηγηθεί. Ο τόνος με τον οποίο ο κ. Λιου καλούσε μέσω της ανακοίνωσης την Ελλάδα να καταλήξει σύντομα σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων ήταν αυστηρός. Αυστηρή ήταν και η ομιλία του την ίδια ημέρα στο ΔΝΤ, όπου ενώπιον της διεθνούς οικονομικής κοινότητας κάλεσε την Ελλάδα να δεσμευθεί γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους της, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος πιέζει. Ακόμη πιο αυστηρός όμως ήταν λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του, κατά την οποία είπε ότι η λύση δεν επιτυγχάνεται με ομιλίες, δηλώσεις και ρητορείες, αλλά με σκληρή δουλειά που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Λιου – Βαρουφάκη, ο αμερικανός υπουργός φέρεται ότι είπε πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έχει την ευθύνη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί μια συμφωνία επί των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης. Τού επισήμανε μάλιστα για μια ακόμη φορά –κάτι που έχει κάνει και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν στο παρελθόν –ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα υφίστατο κακουχίες και η Ευρώπη θα έμπαινε σε περίοδο αβεβαιότητας όπως και η παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα άγγιζαν ευθέως την αμερικανική οικονομία και αυτό είναι ένα σενάριο που στην Ουάσιγκτον δεν θέλουν ούτε να σκέπτονται.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Ο πρόεδρος Ομπάμα με τη σειρά του, σε ελαφρώς χαμηλότερους τόνους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον ιταλό πρωθυπουργό, ζήτησε από την Ελλάδα να αποδείξει στους πιστωτές της, σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όπως είπε, ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τον εαυτό της. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, απαιτεί σκληρές αποφάσεις. Η νέα αυτή παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, λίγες μόλις ώρες μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην προεδρική κατοικία, δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί το ελληνικό ζήτημα ψηλά την ατζέντα του και το παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εσχάτως ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο –πέρα από το ενδεχόμενο της αποτυχίας επίτευξης ουσιαστικής και συνολικής συμφωνίας –είναι η αργοπορία τής εν εξελίξει διαδικασίας και το γεγονός ότι κάθε χρονοδιάγραμμα αντικαθίσταται από ένα νέο, χωρίς πρόοδο και χωρίς σε αυτή τη φάση να διαφαίνεται με ποιον ακριβώς τρόπο θα επιλυθεί ουσιαστικά το ελληνικό ζήτημα.