Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι, στη σκιά της μεγαλύτερης προσφυγικής τραγωδίας στη Μεσόγειο. Ο έλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι την θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν. Ο ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον έλληνα ομόλογό του για την πορεία των ερευνών.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να μην καταστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποθήκες ψυχών και πρότεινε να συντονιστούν οι ενέργειες των χωρών της Μεσογείου για να διεκδικήσουν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο «καυτό» αυτό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα συζητήσει με τις χώρες που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, με στόχο να υπάρξει μια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται τόσο από την πλευρά της Ιταλίας, όσο και από την πλευρά της Ελλλάδας η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα.

Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.