Ο συνωστισμός στο Ινστιτούτο Brookings ήταν κατά γενική ομολογία πρωτοφανής, ακόμη και για τα δεδομένα μιας εκ των ισχυρότερων δεξαμενών σκέψης, της Ουάσιγκτον, που μπορεί με ευκολία να καυχηθεί ότι έχει φιλοξενήσει την παγκόσμια πολιτικο-οικονομική ελίτ. Πλήθος κόσμου είχε στριμωχτεί από νωρίς, ακόμη και πίσω από τις δώδεκα κάμερες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων του κόσμου, και περίμενε υπομονετικά για να ακούσει την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, η παρουσία του οποίου στην αμερικανική πρωτεύουσα –και ακόμη περισσότερο στον Λευκό Οίκο –προκάλεσε μια ενδιαφέρουσα αναστάτωση και αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην πόλη. Συνάδελφοι από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν επανειλημμένως να αποσπάσουν από τους λιγοστούς έλληνες δημοσιογράφους πληροφορίες για το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο έλληνας υπουργός, για την είσοδο που θα χρησιμοποιούσε για να εισέλθει στον Λευκό Οίκο, μια και οι φωτογράφοι είχαν λάβει θέσεις έξω από την προεδρική κατοικία ώρες πριν από την προσέλευσή του, και κυρίως για το περιεχόμενο και το είδος της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο. Η καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που πάντοτε περνούσε τελείως απαρατήρητη σε μια πόλη που βρίθει γεγονότων και εκδηλώσεων βαρύνουσας σημασίας, έγινε θέμα ακόμη και στο μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου.

η συνάντηση. Μόλις λίγη ώρα πριν φτάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο γνωστό Ινστιτούτο, είχε αποχωρήσει –κάτω από ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας –ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατευθύνθηκε ταχύτατα στον Λευκό Οίκο για την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον πλανητάρχη. Μια συνάντηση που προσέλαβε διαστάσεις θρίλερ για το αν θα είναι διμερής, άτυπη, ολιγόλεπτη ή επίσημου χαρακτήρα. Για όσους γνωρίζουν το πρωτόκολλο που τηρεί ο Λευκός Οίκος σε τέτοιες εκδηλώσεις, τα πράγματα ήταν πιο απλά. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα Οβάλ Γραφείου. Ο κ. Βαρουφάκης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνομίλησε μαζί του για αρκετά λεπτά.

Στο ΔΝΤ εν τω μεταξύ έχουν συρρεύσει υπουργοί Οικονομικών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεκάδες κεντρικοί τραπεζίτες και όλοι οι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής, οι οποίοι συμμετέχουν σε αμέτρητες παράλληλες εκδηλώσεις και «βγάζουν» ειδήσεις κάθε λεπτό που περνά, οδηγώντας τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες στο Ταμείο θεωρούν ότι η επίτευξη συμφωνίας θα πάρει ακόμη αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όταν στο Ταμείο μιλούν για συμφωνία, εννοούν την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης, όπως προβλέπεται σαφώς από το συμφωνημένο πρόγραμμα που η Ελλάδα έχει με το Ταμείο έως τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού, μόνο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων που εκκρεμούν από το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Στο ΔΝΤ δείχνουν προς τις Βρυξέλλες και θεωρούν ότι οποιαδήποτε άλλη συμφωνία η οποία θα βοηθούσε στην παροχή ρευστότητας άμεσα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες

Κατά τον χαιρετισμό του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τον υπουργό Βαρουφάκη και τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. «Οι ρίζες που μοιραζόμαστε είναι βαθιές, οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων και στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα σήμερα καθώς συνεχίζουν να περνούν πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις καθώς εργάζονται με τους διεθνείς τους εταίρους σε ένα πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σήμερα θέλω οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι ως μακρόχρονοι φίλοι και σύμμαχοι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους για να χτίσουν ένα πιο λαμπρό μέλλον».

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

«Δεν μας κούνησε το δάχτυλο»

Είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει.

Ο πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε.

Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ. Οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν. Δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος.