Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «κάνει ρουσφέτι σε τρομοκράτες και εγκληματίες» με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η συζήτηση του οποίουάρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα η μη απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΝΔ η οποία διά στόματος του εισηγητή της Β. Κικίλια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη διαμαρτυρήθηκε ότι ενώ προβάλλεται απευθείας η «προσωπική επιλογή» και το «παιχνιδάκι της Προέδρου της Βουλής», όπως ειπώθηκε για την μετάδοση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίζονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με την συνεδρίαση για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Κριτσωτάκης διαβεβαίωσε ότι σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης, όπως και έγινε. Επίσης, η ΝΔ ζήτησε να υπάρξει άνεση χρόνου για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το Πάσχα να το φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. «Είναι δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Όπως εξήγησε, η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ένα θέμα που επείγει, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη και υπόλογη έναντι των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι προβληματικές καταστάσεις αφορούν και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων» και δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να διορθωθούν οι κακές συνθήκες και να ξεφύγουμε από το πρόβλημα της συμφόρησης».

Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του είπε ότι «η αστυνομία παρακολουθεί απαθής τους ρουβίκωνες να ασελγούν στα προπύλαια της Βουλής», ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως βαρίδι στο παρακείμενο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το Υπουργείο έγινε υφυπουργείο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ελαφρά τη καρδία καταργεί τις φυλακές Γ΄ τύπου», επισημαίνοντας ότι στόχος των φυλακών αυτών ήταν ο δραστικός περιορισμός σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η τρομοκρατία. Στο πνεύμα αυτό έκανε λόγο για «ρουσφέτι της κυβέρνησης σε τρομοκράτες και εγκληματίες» και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει.

Επίσης, άσκησε κριτική για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις προκειμένου «να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μελών γνωστής οικογένειας τρομοκρατίας», όπως είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ειδική ποινική μεταχείριση για όσους τέλεσαν εγκλήματα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας και βαρύτητας. «Όλα καταργούνται. Από εδώ και πέρα οι ποινικοί θα είναι μαζί με τους τρομοκράτες», σημείωσε.

Για «ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού του σωφρονιστικού συστήματος», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία δήλωσε υπερήφανη και ανακουφισμένη για το νομοσχέδιο γιατί όπως είπε «έχουμε νοιώσει ντροπή όσοι έχουμε αντικρίσει τους στοιβαγμένους στα υπόγεια του ψυχιατρείου ή του νοσοκομείου των φυλακών», ενώ αποστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις έλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απόλυση κρατουμένων και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων. Ωστόσο οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Το Ποτάμι εξέφρασε δια του Ι. Φωτήλα τις «σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Και δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντιες αποφυλακίσεις κρατουμένων με μόνο κριτήριο την ηλικία τους και λόγους υγείας, χωρίς να αξιολογείται με κανένα τρόπο η προσωπικότητα του δράστη». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Χ.Α., το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ.

Νωρίτερα, οι ΑΝΕΛ διαφώνησαν για δύο διατάξεις ενω ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων κάνοντας λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση στην οποία πρέπει η χώρα να προχωρήσει.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί στις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απολύσεις και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες, όπως είπε, «είναι δραματικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.