«Με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον Πρωθυπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Ολα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις», δήλωσε την Παρασκευή ουπουργός αναπληρωτής Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα».

«Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν», είχαν σχολιάσει νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

Το άρθρο του Γ. Πανούση στα «ΝΕΑ», πάντως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, που προΐσταται του Γ. Πανούση σύμφωνα με το οργανόγραμμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε «καθόλα άριστες» τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

Σε ερώτηση με αφορμή άρθρο του Γ. Πανούση στα «ΝΕΑ», υπό τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;», ο Ν. Βούτσης σημείωσε: «Η σχέση και η συνεργασία μου τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, υπήρξαν και παραμένουν καθόλα άριστες».

Ερωτηθείς πάντως συγκεκριμένα για τον άρθρο του Γ. Πανούση ο υπουργός Εσωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει.

Από την πλευρά του ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «ατόπημα» το άρθρο, σημειώνοντας ότι ο Γ. Πανούσης «είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής».

«Ο κ. Πανούσης δεν είναι σχολιαστής, είναι υπουργός» είπε επί συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης», προσέθεσε και συνέχισε:

«O κ. Πανούσης απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα να εφαρμόσει μια πολιτική στον χώρο της ασφάλειας των πολιτών. Aν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει, ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μια πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει και να καταδικάζει φαινόμενα».

Ο Ν. Φίλης υποστήριξε ακόμη ότι τα όσα περιγράφει ο Γ. Πανούσης στο άρθρο του δεν αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. «Δεν είμαστε Αριστερά του Τίποτα. Ούτε λέει ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη, μιλάει με γενικό τρόπο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διαφωνία της με τα όσα έγραψε ο Γιάννης Πανούσης στο άρθρο του που φιλοξενείται στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής με τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;» εξέφρασε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία μάλιστα τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η Ραχήλ Μακρή είπε: «Η άποψη μου είναι ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κατ’ αρχήν και δεν είναι σχολιαστής» είπε η Ραχήλ Μακρή.

«Θεωρώ, λοιπόν ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη και είναι, βέβαια, προσωπική μου άποψη αυτή, πολιτική» σημείωσε.

«Ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις στη Δημοκρατία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μια θέση θεσμική και μάλιστα πολύ σημαντική, επομένως δεν μπορεί να είναι σχολιαστής ο κ. Πανούσης», πρόσθεσε.

Υπέρ Πανούση δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης

Δύο άλλοι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τάχθηκαν υπέρ των όσων αναφέρει ο Γ. Πανούσης στο άρθρο του στα «ΝΕΑ».

Σύμφωνος με τα όσα γράφει στα «ΝΕΑ» αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα δήλωσε το πρωί στο Mega o υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

«Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Αρ. Μπαλτάς συμπλήρωσε πως ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητας της αστυνομίας αλλά πρόσθεσε ότι «η κοινότητα έχει τις δικές της ευθύνες, ο πρύτανης έχει τις δικές του ευθύνες, η πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες, πρέπει να συνεργάζονται οι διάφοροι φορείς που οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για κάποιες ομάδες που «θεωρούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ» έκανε εξάλλου λόγο ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Οι ομάδες αυτές, όπως είπε, «καταλαμβάνουν χώρους που μετά τη νέα κυβέρνηση έχουν μείνει σχετικά αφρούρητοι, με την έννοια ότι είναι δημόσιοι χώροι και ελεύθερης πρόσβασης…προσπαθώντας να προκαλέσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ».

«Αυτό το φαινόμενο είναι καινούριο, πρέπει να το καταλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα που απαιτούνται χωρίς να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Παρασκευόπουλος: «Το ζήτημα είναι να βρίσκει κανείς τη χρυσή τομή»

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «αυτονόητα κατά το Σύνταγμα» τα όσα έγραψε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σήμερα στα «ΝΕΑ», στο άρθρο του με τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;».

«Το σύνταγμά μας δεν κατοχυρώνει την ασφάλεια των πολιτών; Δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα της ελευθερίας;», σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το ζήτημα είναι κάθε φορά να βρίσκει κανείς που είναι η χρυσή τομή ώστε και το κράτος δικαίου να μπορεί να ικανοποιείται και η ασφάλεια να υπάρχει».

Ερωτηθείς για την επικείμενη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Γ. Πανούση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ν. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι ο κ. Πανούσης αναφέρεται σε ζητήματα του δικού του πεδίου κυρίως και δεν αισθάνεται καθόλου ότι ανακατεύει τη δική του περιοχή.

Αντιδράσεις από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το άρθρο του Γ. Πανούση «ομολογία» ότι δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με μια ανάρτησή του στο Twitter oΚυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξεότι στο άρθρο του ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη ομολογεί πως δεν τον αφήνουν να επιτελέσει το έργο του και ρωτά: «Ποιοι και γιατί;».

Το Ποτάμι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει θέση απέναντι στα όσα «αυτονόητα» καταγγέλλει ο Γ. Πανούσης:

««Καλά κάνει ο κ.Πανούσης και λέει τα αυτονόητα που δυστυχώς- ακόμη και αυτά- στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι περιζήτητα. Δεν αναμένουμε την απάντηση του κ.Παρασκευόπουλου και του κ.Βούτση, τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι διαπιστώσεις του κ.Πανούση. Αναμένουμε όμως τη σαφή και δημόσια εντολή του Πρωθυπουργού. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών στην παιδεία, την ασφάλεια, την δικαιοσύνη. Μην γίνεσθε υποχείρια ακραίων μειοψηφιών», ανέφερε η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Γ. Πανούση να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος με μηνύματά τους στα social media έθεσαν θέμα παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.