Ως προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσει «ως πλυντήριο για το ξέπλυμα των πραγματικών υπευθύνων», και την «αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων», για «να διασκεδαστούν οι αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν θα ερευνήσει τα αίτια της κρίσης, αλλά τους χειρισμούς που έγιναν για την αντιμετώπισή της.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι ένας «απροκάλυπτος κυνισμός των κυβερνητικών κομμάτων να μην ερευνηθεί η περίοδος της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή» και ότι πρόθεση της κυβέρνησης «φαίνεται να μην είναι η διερεύνηση της αλήθειας».

Τονίζεται επίσης ότι το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα δώσει τη μάχη για να αποτελέσει η εξεταστική επιτροπή το βήμα για την αποκάλυψη της αλήθειας, τα αίτια και τους υπεύθυνους της κρίσης.

Παράλληλα, απευθύνεται και στις «δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις να αναδειχτεί η ρίζα του κακού».