«Η διαδικασία των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχει κάποια ευελιξία (για την ελληνική κυβέρνηση), αλλά το πλαίσιο είναι σαφές», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτώμενη για την ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ είπε: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου. Οσο πιο γρήγορα η Ελλάδα καταθέσει προτάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε» πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει με τους θεσμούς, μετά από τις αυριανές συνομιλίες (σ.σ. στο EuroWorking Group). Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις» κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται (από την Ελλάδα) πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει δουλειά» είπε, από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ζωή» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Εχουμε ήδη χάσει πάρα πολύ χρόνο. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το καλύτερο για το σύνολο της ευρωζώνης» τόνισε ο Ολάντ.

«Από ό,τι κατάλαβα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει:

«Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

«Οσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο γάλλος Πρόεδρος. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας – Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί τη Μόσχα και πρόσθεσε: «Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή».

Στην ατζέντα της συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, και του 17ου Γερμανογαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, που ακολούθησε, βρέθηκε και το θέμα της Ελλάδας, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τις επόμενες ημέρες.