Σφοδρή κριτική στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη συμπεριφορά της και κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το βράδυ της Δευτέρας – μια στάση που προκάλεσε την αποχώρηση από την αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ -εξαπέλυσαν από το πρωί της Τρίτης στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.

Αιχμές κατά της Προέδρου της Βουλής άφησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ακόμα και ο αντιπρόεδρος του σώματος και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. «Υπάρχει ένα σχολαστικισμός και από την Πρόεδρο (…) Έχουμε μια απειρία θα έλεγα» παραδέχτηκε ο Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος όμως προσέθεσε πως «γίνονται υπερβολές και από τις δυο πλευρές».

Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως το κλίμα είναι πλέον πολεμικό κατά της Προέδρου της Βουλής.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος προανήγγειλεπρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM o Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε: «Η κυρία Πρόεδρος δεν σέβεται ότι δεν βγήκε μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφισε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ηταν τρομακτική η συμπεριφορά της. Εγώ προσωπικά μετάνιωσα (που την ψήφισα). Εγώ πιστεύω ότι απηχώ τις απόψεις όλων των βουλευτών και εγώ μετάνιωσα πού ψήφισα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μετάνιωσα πού ψήφισα την κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί αυτή την συμπεριφορά δεν την περίμενε κανείς και το λέω ευθέως. Δεν το λέω εγώ, το λένε και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συνεχίσει αυτή την κατάσταση, αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ότι εκείνη είναι στο Κοινοβούλιο και δεν είναι οι βουλευτές, θα δεχθεί πρόταση μομφής. Όχι τώρα που είναι άγιες μέρες, θα κρίνει το κόμμα πότε. Κάνει κακό στον Τσίπρα, κάνει κακό στο Κοινοβούλιο, κάνει κακό στους θεσμούς, στη Δημοκρατία. Έχουν αγριέψει όλοι οι βουλευτές με τη συμπεριφορά της» συμπλήρωσε ο Γερ. Γιακουμάτος.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε:

«Η στάση της Προέδρου της Βουλής προσβάλλει συχνά τον θεσμό, δημιουργεί εντυπώσεις και στην ουσία προκαλεί αναστάτωση εντός του κοινοβουλίου».

Αφορμή για τις νέες επικρίσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν η απόφασή της, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο επί προσωπικού, εξαιτίας αναφοράς στο πρόσωπό του στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρονται για παράβαση κανονισμών και να οδηγούν τελικά την ΚΟ της ΝΔ σε αποχώρηση από την αίθουσα.

«Αυτό που έγινε χθες ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τα χτυπήματα της Προέδρου της Βουλής προς την ΝΔ ειναι απανωτά, ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την τοποθέτηση του κάθε αρχηγού ή βουλευτή να σχολιάζει ή να υπαινίσσεται με ειρωνικά σχόλια, ειδικά όταν αναζητείται η μίνιμουμ συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων.

Τη νύχτα της Δευτέρας και μετά την έκρηξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο αρχηγός του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί ξανάτέτοια παράσταση».

Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ηρθαμε στη Βουλή για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις και την προσπάθεια συναίνεσης και εισπράξαμε ύβρεις. Σαν να μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου Πρωθυπουργού.

Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχτεί τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνος που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια παράσταση».

«Όμως το να έρχεσαι να συζητήσεις και να εισπράττεις ύβρεις σε ένα περιβάλλον μάλιστα όπου τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει. Όταν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ομιλεί σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταφερόμενος εναντίον της ΝΔ και μόνο αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον ήταν τέτοιο που πραγματικά δυναμίτισε όλη την αποψινή συζήτηση» πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς.

Καταλήγοντας την δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Είναι κρίμα. Αλλά επειδή ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να περιφρουρήσουμε την Βουλή των Ελλήνων από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα περάσαμε το μήνυμα ότι είναι η τελευταία φορά».

«Αψογη η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου», λέει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Για απόπειρα «αποδόμησης» του προσώπου της Προέδρου της Βουλής έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η οποία σε συνέντευξή της το μεσημέρι της Τρίτης στον ΒΗΜΑ FM χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου «άψογη».

«Η συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής ήταν άψογη και σε μία διαδικασία, η οποία προέβλεπε πεντάλεπτες τοποθετήσεις, παρέβη τον Κανονισμό» τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη και συνέχισε: «Εχει κατηγορηθεί για τυπολατρία στις προηγούμενες συνεδριάσεις και τώρα κατηγορείται, γιατί δεν ακολούθησε τον Κανονισμό, για να δώσει μεγαλύτερο χρόνο σε αυτό τον ουσιαστικό διάλογο και κατηγορήθηκε πάλι… Πρέπει να αποφασίσουν και οι άλλοι τι θέλουν. Αν θέλουν τύπους, αν θέλουν να διευρύνεται με βάση τις ανάγκες ένας διάλογος και να γινόμαστε ουσιαστικοί και αποχώρησαν, προσπαθώντας να τορπιλίσουν τη συζήτηση, και στη συνέχεια βεβαίως ακούσαμε και τον κ. Βενιζέλο μόλις αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία να ψάχνει και αυτός μια αφορμή να αποχωρήσει, αλλά δεν το έκανε προφανώς από την πρώτη στιγμή, για να μην ταυτιστεί. Νομίζω ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, με συγχωρείτε. Αποδόμηση του προσώπου της Προέδρου της Βουλής, όχι στα αλήθεια για την ίδια, αλλά προκειμένου να αποδομηθούν και οι πολιτικές και να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Δεν είναι και πολύ αγαπημένο τους, ειδικά του κ. Σαμαρά… Στην αποδόμηση προσώπων, σας θυμίζω την πρώτη αποδόμηση Βαρουφάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη συνέχεια του κ. Κατρούγκαλου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το ίδιο κι αυτοί με εμάς είναι. Δεν είμαστε» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.