Η «ατζέντα μεταρρυθμίσεων, σταθεροποίησης και ανάπτυξης», όπως τιτλοφορείται η λίστα μεταρρυθμίσεων των δεκαπέντε σελίδων, θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, μεγάλο μέρος των οποίων έχει προσωρινό εισπρακτικό χαρακτήρα ή ελάχιστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι ρυθμίσεις χρεών σε εκατό δόσεις για ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες είναι ένα από αυτά.

Δεν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή, αλλά για ένα μέτρο το οποίο θα διευκολύνει τους φορολογουμένους –πολύ σωστά –και προβλέπεται να αποδώσει από 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Δεν θα υπάρχει όμως του χρόνου και του παραχρόνου για να δώσει λύση μακράς πνοής στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, παρά μόνο προσωρινή ταμειακή ανάσα.

Στην ίδια ενότητα θα μπορούσαν να ενταχθούν και μέτρα που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημειολογική – επικοινωνιακή αξία, παρά ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ξεχωρίζει ο φόρος πολυτελείας, ο οποίος θα αποδώσει 20 εκατ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση και 21 εκατ. ευρώ στην καλύτερη.

Στη δεύτερη ενότητα θα μπορούσαν να ενταχθούν μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει προ πολλών ετών οι κυβερνήσεις οι οποίες πέρασαν από την Ελλάδα και συνιστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών (με το μοντέλο Κροατίας, το οποίο έχει αναδείξει στο παρελθόν ο Γιάνης Βαρουφάκης) είναι, σύμφωνα με ειδικούς, ένα σοβαρό μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μέτρο όμως χρειάζεται τουλάχιστον ένα πεντάμηνο για να υλοποιηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, επομένως γεννάται το ερώτημα πως θα εισπραχθούν από 350 έως 420 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος.

Στην τρίτη ενότητα ξεχωρίζει η αναφορά σε μέτρα που αποτυπώνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, τα οποία ήταν προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και προφανώς δεν δεσμεύουν τη νέα. Υπ’ αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον ότι με τη λίστα η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν σκοπεύει να αυξήσει τον ΦΠΑ πριν από τις 30 Ιουνίου στον τουριστικό κλάδο, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα ζήτησης και ανάπτυξης για όλη τη χώρα». Μετά τις 30 Ιουνίου;