Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έντονο το στοιχείο προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Αντ. Σαμαρά, μετατράπηκε η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός απαξίωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως ονόμαζε «μεταρρυθμίσεις» τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, την ίδια ώρα που αρνείτο να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Αυτό «ξεχάστηκε, τόσο απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και απ’ την Τρόικα» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Γιατί από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ελέγχθηκαν μόλις 25; Σήμερα μαθαίνουμε στον ξένο Τύπο, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήσαν στενοί σας συνεργάτες κε Σαμαρά.

» Για πόσο νομίζατε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος; Στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί μόλις 10 αιτήματα για έλεγχο ύποπτων προσώπων καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν περίμενα ποτέ να μου τεθεί το ερώτημα ακόμα και απ’ την καγκελαρία της Γερμανίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία» ανέφερε ο κος Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω ανενόχλητοι. Σαν τον υπουργό σας των οικονομικών κε Σαμαρά».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία από πλευράς κυβέρνησης, και πως η «ειλικρινής και σκληρή» διαπραγμάτευση που διεξάγεται, θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

Υπενθυμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση, αντί για το πλεόνασμα των 3,3 δισ. ευρώ το οποίο προϋπολόγιζε η κυβέρνηση Σαμαρά, αντιμετώπισε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, ο Τσίπρας τόνισε παράλληλα πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο απ΄ το καλοκαίρι του 2014, που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει απ’ τον Προϋπολογισμό της».

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση κατάφερε με τη διαπραγμάτευσή της να οδηγηθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία «παρατάθηκε μεν η δανειακή σύμβαση αλλά ταυτόχρονα κερδήθηκε η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η αντικατάσταση της 5ης αξιολόγησης απ’ τη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης»:

Αντί για τις περικοπές σε συντάξεις, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τις ομαδικές απολύσεις, που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έλαβε την δυνατότητα να αντιπροτείνει πρόγραμμα αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων – ενώ επίσης «αναγνωρίστηκε και η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αμοιβαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η συζήτηση για το χρέος. «θα ανοίξει στην ώρα της, προκειμένου να καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνιο σε ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους, για να μειωθούν οι στόχοι για τα υπέρογκα πλεονάσματα της επόμενης τρετίας που είναι συνώνυμα της πολιτικής της ακραίας λιτότητας» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, ο κος Τσίπρας παρατήρησε πως η ΝΔ και το Ποτάμι μέμφονται την κυβέρνηση πως «έχει συνθηκολογήσει και υπογράψει Μνημόνια», την ίδια ώρα που λένε ότι «οδηγεί τη χώρα στα βράχια».

«Την απάντηση σε αυτές τις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου, την δίνει η ίδια η ζωή» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

«Ας μας πει σήμερα ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Θεοδωράκης: Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα έφερε στα ταμεία 100 εκ ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε μέσα σε πέντε μήνες μόλις 70 εκατομμύρια;

»Είναι Μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία που μας γλυτώνει απ’ τις περικοπές στις συντάξεις που οι ίδιοι αποφασίσατε; Είναι Μνημόνιο η άρνησή μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ ή η λύση που δώσαμε για την βιομηχανία ζάχαρης; Είναι όλα αυτά παράταση του Μνημονίου;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της, όπου κι αν βρέθηκε το τελευταίο διάστημα, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις – «αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» – αλλά και άλλες δύσκολες λέξεις, όπως «Ζήμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις», ακόμα και μέσα στο Βερολίνο.

«Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο κύριε Σαμαρά, ή θα έπρεπε μήπως να πω κι εγώ «ουδείς αναμάρτητος» στην κυρία Μέρκελ;» ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Αντώνης Σαμαράς: «Θα στηρίξουμε μόνο για να μην πάει η χώρα στα βράχια»

«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας «στο ψευδεπίγραφο δίλημμα» – όπως το χαρακτήρισε – που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας: Εμείς θα σας στηρίξουμε αλλά δεν θα στηρίξουμε το οτιδήποτε.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως «βγάλαμε τη χώρα σε πλεονάσματα αλλά δεν θα στηρίξουμε έναν κύκλο θυσιών για να μας γυρίσετε στην ύφεση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν ενημέρωσε επί της ουσίας την Βουλή για την διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι «χτυπάει την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας».

«Χτυπάτε εμάς που δεν ασκούμε την διακυβέρνηση για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνάτε, κι η χώρα βουλιάζει. Επιτέλους κυβερνήστε» είπε, ενώ διερωτήθηκε μήπως συγκάλεσε απόψε την Βουλή για να καταστήσει την αντιπολίτευση «συνυπεύθυνη για μια πιθανότατη ρήξη που οδηγείτε τη χώρα».

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναρωτήθηκε αν συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρόμια και μίλησε για θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης που το κόστος του θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία και αριθμούς και η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα δώσει στα τεχνικά κλιμάκια.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως ό,τι δεν μπορεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να μας το καλύψουν οι εταίροι με δανεισμό «γιατί στις αγορές δεν μπορούμε να βγούμε».

«Φαντασιώνεστε κ. Τσίπρα ότι θα σας δίνουν λεφτά χωρίς όρους» είπε και κατήγγειλε ότι στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση υπέγραψε συνέχιση του Μνημονίου χωρίς να πάρει τίποτα και τώρα απειλεί με πιστωτικό γεγονός».

Επεισόδιο Σαμαρά – Κωνσταντοπούλου

Μια αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε «εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής» έφερε αποδοκιμασίες στην αίθουσα, ωστόσο, η κα Κωνσταντοπούλου πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν σε αυτή τη Βουλή. Ιδίως που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα ο εκπρόσωπος του Υπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλατε να είστε εγκρατής».

Η δήλωση αυτή έφερε την οργισμένη απάντηση του Αντώνη Σαμαρά φώναξε «Εγώ λογοκρισία δεν δέχομαι»

Η κα Κωνασταντοπούλου είπε: «Ανοίξτε το μικρόφωνο στον κ. Σαμαρά γιατί αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από 27 λεπτά».

Οργισμένος ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Εγώ δεν δέχομαι λογοκρισία, δεν δέχομαι λογοκρισία για αυτό το κόμμα. Είμαι σε αυτή την αίθουσα 27 χρόνια. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί από κανέναν πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό. Δεν δέχομαι τέτοια συμπεριφορά για αυτό το κόμμα που έδωσε τα πάντα για τη δημοκρατία και το ύφος αυτού του Κοινοβουλίου. Τελειωμένα. Τέτοια συμπεριφορά δεν δεχόμαστε και το εννοώ».

Μιχαλολιάκος κατά Σαμαρά

Στον πρώην πρωθυπουργό επιτέθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ορδές λαθρομεταναστών που έχουν καταλάβει τις πόλεις. Τι παραπάνω είχαμε πει εμείς, που η κυβέρνησή του μας χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση για αυτά τα λόγια;», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη φράση του κ. Σαμαρά ότι η χώρα θα οδηγηθεί στα βράχια, αναφέροντας ότι αυτό το επέλεξε ο λαός:

«Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε κατά του μνημονίου. Αν όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε ο λαός με πλήρη ευθύνη. Κι αν δεν το είχε αντιληφθεί, φρόντισε να το πει η ΝΔ με την προεκλογική προπαγάνδα και τα σποτ της κινδυνολογίας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και θα σταματήσει η καταβολή των μισθών. Αρα, ο λαός εν πλήρη γνώσει ανέλαβε την ευθύνη να ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως ισχυρίζονται ότι θα συμβεί».

Θεοδωράκης: «Είναι ώρα να περάσετε από την ηδονή των συνθημάτων, στην ηδονή της δράσης»

«Το Ποτάμι στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε από τη Βουλή ο επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι Σταύρος Θεδωράκης και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

«Ψηφίσαμε τις 100 δόσεις, συμφωνούμε για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης. Καλώ την κυβέρνηση να φέρει άμεσα τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες».

Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και στην υπόθεση του χρέους επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα δεν θα βγει από τον βούρκο αν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Τραγική η κατάσταση στην ελληνική οικονομία», είπε ενώ απηύθυνε και συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

«Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους; Ναι ή όχι; Πάμε μαζί με τη Μέρκελ -όπως είπατε, κ. Τσίπρα ή κόντρα στους Γερμανούς όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης; Τα δίνουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς; Υπάρχει υλικό ή ηθικό ζήτημα σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις; Ισχύει η συμφωνία με τους Αμερικανούς σχετικά με την πώληση του πετρελαίου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε «τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν στο χρέος αλλά σε ένα επενδυτικό ταμείο» και τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν τα λεφτά των βουλευτών στις ελληνικές τράπεζες.

Εθεσε τέλος το πραγματικό δίλημμα της χώρας το οποίο, όπως είπε, είναι «Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία»;

Κουτσούμπας: «Φέρτε στη Βουλή την κατάργηση των Μνημονίων»

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισήμανε δε πως εδώ και πάνω από 40 μέρες δεν έχει γίνει η απαραίτητη σύγκληση της Βουλής, όχι απλά για μια τυπική – φαστ τρακ – ενημέρωση, όπως είπε, αλλά για ουσιαστική συμμετοχή και τοποθέτηση όλων των κομμάτων και των βουλευτών για το αν «μας βρίσκει σύμφωνους» αυτή η νέα συμφωνία – δέσμευση που υπέγραψε η κυβέρνηση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, «για να πάει και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας πως η κυβέρνηση αποφεύγει μια τέτοια συζήτηση, διότι το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να σηκώσει το χέρι και να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράταση της συμφωνίας-μνημονίου λέγοντας «ναι σε όλα».

Ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή, από τη μια καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και προσδοκιών και από την άλλη την αξιοποίηση του εμπορίου φόβου, ανασφάλειας, τρομοκρατίας.

Όπως πρόσθεσε, ήδη πήραμε μια γεύση με τα κουτσουρεμένα μέτρα της απόλυτης εξαθλίωσης, το δήθεν ανθρωπιστικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος, για να θωρακίσει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, «αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία τα σαμποτάρει» κι αντί να τα φέρει στη Βουλή, ασχολούνται όλοι τους στην κυβέρνηση να δίνουν σε καθημερινή βάση συνεντεύξεις, «όχι μόνο για να παραμυθιάζουν τον κόσμο, αλλά και για να επιτίθενται στο ΚΚΕ, επειδή λέει δεν στηρίζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις τους και τα νέα μνημόνια, τις νέες συμφωνίες που διαπραγματεύονται»

Βενιζέλος: «Ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε για να καταστρέψετε τη χώρα»

«Κρύβετε το κείμενο της παράτασης για να μη φανεί ότι σας πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

«Ζητάτε τώρα από εμάς τα ρέστα για τα δημαγωγικά σας ψέματα, όχι μόνο τα προεκλογικά, αλλά των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό πάει πολύ!

»Χρωστάτε την πολιτική και εκλογική σας υπόσταση στην αντιμνημονιακή ψευδολογία, πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας.

Το 36% του ελληνικού λαού σας ψήφισε τον Ιανουάριο με τη σκέψη ότι η χώρα πέρασε οριστικά τον κάβο και είναι ασφαλής

Σας ψήφισε με την προσδοκία να πετύχετε κάτι περισσότερο κ όχι να ακυρώσετε τις θυσίες του λαού κ να πάτε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής

Αντί να συνεχίσετε από εκεί που ήταν η χώρα την παραμονή εκλογών, πήγατε βαθειά μέσα στο μνημόνιο, με μόνη προοπτική το μνημόνιο 3

Φάγατε δυο πολύτιμους μήνες και επιδεινώσατε όλα τα οικονομικά μεγέθη. Το αποτέλεσμα:Υστέρηση εσόδων.Διαρροή καταθέσεων.Ακύρωση πρωτογενούς πλεονάσματος.Επαναφορά αγωνίας για πιστωτικό γεγονός.

Θυμηθείτε τι λέχθηκε και τι έγινε τους δύο αυτούς μήνες. Λέγατε: Δεν θέλουμε παράταση μνημονίου, αλλά πρόγραμμα – γέφυρα. Τι έγινε; Υπογράψατε ερήμην της Βουλής πανομοιότυπη συμφωνία παράταση.

Λέγατε : Δεν θέλουμε τις δόσεις, αλλά μόνο αύξηση του ELA. Τι έγινε; Εκλιπαρείτε για τις δόσεις, αυξάνεται συνεχώς ο ELA

Λέγατε : Δεν μιλάμε με την τρόικα Τι έγινε ; Διαπραγματεύεστε με τους «τρεις θεσμούς», το Brussels group, το Athens group. Είστε σε ταμειακό και γεωπολιτικό πανικό. Έχετε περιέλθει σε στρατηγικό εγκλωβισμό

Περάσαμε αρχικά τη φάση Βαρουφάκη. Φαγώθηκε ο πρώτος μήνας. Μετά περάσαμε στην φάση Τσίπρα

Ποιο είναι επιτέλους το Χρονοδιάγραμμα; Μέχρι ποιο σημείο θα μας πάει η συμφωνία που επιδιώκετε; Ενώ η Αυγή κραυγάζει «λεφτά υπάρχουν» προχωράτε σε σάρωμα των αποθεματικών ταμείων. Μετατρέπετε την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Το θέατρο της παράλογης θρασυδειλίας.

Τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε για να καταστρέψετε τη χώρα ; Ή για να την κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικό κόστος ;

Στηρίζουμε την εθνική στρατηγική. Δεν στηρίζουμε τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία, την ανευθυνότητα

Έχετε παραδώσει στον κ. Καμμένο τα Αγία των Αγίων των εθνικών θεμάτων. Η Ελλάδα είναι μια. Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκφράζει τη χώρα συνολικά και όχι την ετερόκλητη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αυτό το εθνικό κεκτημένο οφείλετε να το σεβαστείτε. Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον».

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή. 30/3/2015 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει κάθε στιγμή τι κάνουμε»

«Να αποδεχθεί η αντιπολίτευση τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δηλαδή την άρνηση του περιεχομένου του e-mail Χαρδούβελη, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, δηλώνοντας παράλληλα πως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει νέο Μνημόνιο, αλλά «μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη που θα περιέχει και την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς καμία χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς αναδιάρθρωσή του».

Όπως και στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να απευθύνεται ονομαστικά στους προέδρους της ΝΔ και του Ποταμιού, κρατώντας για τον Ε. Βενιζέλο μονάχα έμμεσες αναφορές.

Έτσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Στ. Θεοδωράκη στην επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διευκρινίσει τη θέση του. Στη θετική απόκριση του τελευταίου, ο κος Τσίπρας επανήλθε: «Συμφωνείτε – και γιατί 5 χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που έχουν φτάσει τα 40 εκ. ευρώ; Προφανώς γιατί η δύναμή σας δεν ήταν η στήριξη του λαού αλλά η στήριξη των ΜΜΕ…»

Σε ό,τι αφορά τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο κος Τσίπρας επανήλθε λέγοντας πως τιμά τον πρώην πρωθυπουργό η υπεράσπιση του συνεργάτη του, αλλά όχι και η «ασυλία» που του δόθηκε απέναντι στους ελέγχους του ΣΔΟΕ.

«Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα. Έχει 2062 η λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν. Όλοι θα ελεγχθούνε!» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «ασυλία προς την ολιγαρχία του τόπου».

Απαντώντας τέλος στον Ε. Βενιζέλο, και την αιχμή του ότι μίλησε για «ηθικό και όχι υλικό χρέος» ενώπιον της Α. Μέρκελ για το κατοχικό δάνειο, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «κάποιοι είχαν το θράσος να με εγκαλέσουν, όταν δεν ακούστηκε ούτε για μία φορά απ’ το στόμα τους μια τέτοια αναφορά επισήμως».

Η δευτερολογία Σαμαρά

«Σας συγχαίρω κ. Τσίπρα, διότι επιστρέψατε στον ρόλο σας ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ξεκινησε τη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Μνημόνιο είναι αυτό που υπογράψατε, ακόμη και τα παιδιά το ξέρουν.

Όλη η Ευρώπη πηγαίνει προς τα πάνω κι η Ελλάδα προς τα κάτω. Δεν το ‘χετε το θέμα των οικονομικών

Για τον ΕΝΦΙΑ, κουβέντα κύριε Τσίπρα. Προσέξτε μην οδηγηθείτε να κάνετε αυτά που εμείς δεν δεχτήκαμε. Φουλ υποστήριξη της Χρυσής Αυγής προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Συγχαρητήρια κύριε Τσίπρα

Λαμπρό αριστερό ήθος του Κατρούγκαλου που ζητούσε 12% προμήθεια για τις προσλήψεις στο Δημόσιο».

Εκτός ορίων η κατάσταση στη Βουλή – αποχώρηση από τη ΝΔ

Εκτός ορίων έφτασε η κατάσταση στη Βουλή για ακόμη μια φορά με την διαδικασία της συζήτησης για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να καταλήγει με φωνές, ουρλιαχτά και την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα.

Αφού πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί διαστάυρωσαν τα ξίφη τους η σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαράς συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε με την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλήσει επί του προσωπικού για τα όσα ακούστηκαν για εκείνον και τα δημοσιεύματα στα οποία πρωταγωνίστησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή έφερε οργισμένες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρονται για παράβαση κανονισμών.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι το προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με ηγεσία και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες.

Η Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ «Μην απευθύνεστε στο προεδρείο απειλητικά», ενώ, απευθυνόμενη στον Αδωνι Γεωργιάδη του είπε «Γιατί φωνάζετε κύριε Γεωργιάδη; Ανησυχήσατε για τις αναφορές στη λίστα Λαγκάρντ;».

Αυτή η αποστροφή έκανε έξω φρενών τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φώναζε και έκανε λόγο για «γελοιοποίηση».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχιζε να διαμαρτύρεται και να τονίζει ότι θα αποχωρήσει, ενώ, την ίδια στιγμή έκλεισαν τα μικρόφωνα στη Βουλή με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Η Νέα Δημοκρατία, τελικά, αποχώρησε από την Ολομέλεια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε για τα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και άλλοι, σε φιλικό ακροατήριο.

Σαμαράς κατά Κωνσταντοπούλου: «ΗΝΔ δεν θα ανεχτεί ξανά τέτοια παράσταση»

Δηλώσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου έκανε μετά την έκρηξη εντός συνεδρίασης ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί ξανά τέτοια παράσταση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά «ήρθαμε στη Βουλή για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις και την προσπάθεια συναίνεσης και εισπράξαμε ύβρεις. Σα να μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού.

Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχτεί τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνος που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια παράσταση».

«Όμως το να έρχεσαι να συζητήσεις και να εισπράττεις ύβρεις σε ένα περιβάλλον μάλιστα όπου τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και εκπρόσωπος της ΧΑ έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει. Όταν ο εκπρόσωπος της ΧΑ ομιλεί σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταφερόμενος εναντίον της ΝΔ και μόνο αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον ήταν τέτοιο που πραγματικά δυναμίτισε όλη την αποψινή συζήτηση» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Καταλήγοντας την δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Είναι κρίμα. Αλλά επειδή ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να περιφρουρήσουμε την Βουλή των Ελλήνων από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα περάσαμε το μήνυμα ότι είναι η τελευταία φορά».

Ερωτηθείς αν επίκειται πρόταση μομφής, πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε και αποχώρησε.

Τσίπρας: «Φρονώ ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παρέσυρε τον κ. Σαμαρά σε μια άστοχη ενέργεια»

Στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «τα όρια της κυβέρνησης είναι όχι νέα υφεσιακά μέτρα» και συμπλήρωσε:

«Όχι άλλη υφεσιακή πολιτική, όχι άλλα μέτρα λιτότητας – αυτά είναι τα όρια της διαπραγμάτευση.Δεν θα απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις.Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και νησιά.Σκοπεύουμε το συντομότερο δυνατόν να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Ναι» στις αποκρατικοποίησεις με επενδύσεις ιδιωτών, αλλά με συμμετοχή και έλεγχο του δημοσίου – Τα έσοδα να πηγαίνουν στα Ταμεία.Το καινούριο έχει γεννηθεί, αλλά το παλαιό ακόμη αντιστέκεται.Ξεκαθαρίζω ότι δεν υποχωρούμε, όσους εκβιασμούς, όσες πιέσεις και εάν δεχτούμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.