«Η ίδια η Γερμανία πρέπει να επιδιώκει να υπάρχει ως Γερμανία εντός της ΕΕ. Δηλαδή, η ίδια η Γερμανία πρέπει να επιδιώκει να είναι μια ευρωπαϊκή Γερμανία και αυτή την αντίληψη έχω» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από τη συνάντησή του, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν θα ήθελε ποτέ να σκεφθεί, δεδομένης και της σοφίας του γερμανικού πνεύματος, αλλά και της πολιτικής ζωής, ότι μπορεί η πλειοψηφία, τουλάχιστον, του γερμανικού πολιτικού συστήματος, να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να υπάρξει η ΕΕ ως μια γερμανική Ευρώπη.

Επίσης, είπε ότι από τη συνομιλία του με τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, έχει την αντίληψη ότι η Γερμανία επιδιώκει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν τολμά να σκεφθεί καν ότι «οποιοσδήποτε στο πλαίσιο της ΕΕ -αυτής της ΕΕ που δημιουργήθηκε με όλα εκείνα τα οράματα, τα οποία ξέρουμε τι ήθελαν να αποφύγουν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- σκέφτεται, όση ισχύ μπορεί και να έχει, με όρους εκβιασμών».

Επισήμανε δε πως είναι πεπεισμένος ότι όλες αυτές οι περιπέτειες που έχουν περάσει η Ελλάδα και η Κύπρος θα λήξουν με τον καλύτερο τρόπο για την ίδια την ΕΕ.

«Οι δύο χώρες επλήγησαν από τα μημόνια»

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες πλήγηκαν από τη μνημονιακή διαδικασία «και από λάθη τα οποία συνέβησαν εντός της Κύπρου, εντός της Ελλάδας, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι η πορεία γενικότερα, προς τα μνημόνια, αλλά και στην εφαρμογή των μνημονίων, εμπεριείχε σφάλματα τα οποία δεν αφορούν τις δύο χώρες, αλλά στην απειρία και την ανετοιμότητα της ΕΕ και της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση». Υπέδειξε δε ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες ευθύνες.

Επίσης, δήλωσε ότι η οικονομική ένωση και η νομισματική ένωση, δεν είναι αυτοσκοπός. «Είναι πολιτικές, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται και να τηρούνται ακριβώς για να καταστούν δυνατές εκείνες οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ» τόνισε ο Π. Παυλόπουλος.

«Τι νόημα έχει τώρα μία επίσκεψή μου στην Τουρκία;»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε αποκαλυπτικός: «Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει;»

Ο Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος υπέδειξε ότι οι απλές επισκέψεις δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, είπε, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να παρερμηνευτούν. «Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε» τόνισε.

Μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έστειλε προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν το εξής μήνυμα: «Ιδίως στον σημερινό κόσμο, το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση. Αργά ή γρήγορα, με όλες τις δυσκολίες, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν».

Επομένως, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ευκαιρία είναι λόγω των εκλογών στην Τουρκία, αυτή η δύναμη να χρησιμοποιηθεί με τρόπο εποικοδομητικό για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να επιβάλουν κάποιοι τη θέλησή τους σε άλλους. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε ποτέ».

«Αριστοι οι δεσμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο»

Νωρίτερα, χαρακτήρισε «αριστους» τους δεσμούς ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα.

«Οι δεσμοί αυτοί ενισχύονται και από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι «Ελλάδα- Κύπρος- Ελληνισμός, αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και τις αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό Πολιτισμό».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι οι κοινοί κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να είναι σεβαστοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και αξίες της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο επισήμανε ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Προσβλέπουμε» είπε «σε στενότατη συνεργασία. Θα εισπράξετε την αγάπη του κυπριακού λαού ο οποίος έχει ανάγκη τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός συνόρων.

Κατά την άφιξη του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Αύριο, ο κ. Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λευκωσίας, θα κάνει σύντομη περιοδεία στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στις οδούς Λήδρας – Ονασαγόρου.

Στη συνέχεια θα δεχθεί τους προέδρους των επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, Κατεχόμενων Δήμων,Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και Συντονιστικής Επιτροπή Καρπασίας. Πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).