Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η πρώτη μεγάλη προωθούμενη αποκρατικοποίηση, αυτή του λιμανιού του Πειραιά, μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι «η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΛΠ θα ξεπαγώσει αυτόν τον μήνα ή το πολύ τον επόμενο και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015».

Το θέμα του λιμανιού και γενικότερα οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τεστ για την κυβερνητική συνοχή και απόδειξη αυτού αποτελεί η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα: «Η θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής, τα όποια δημοσιεύματα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης αυτής» σχολίασε αναφερόμενος προφανώς στα όσα είχε πει αρχές Φεβρουαρίου ο ίδιος στη Βουλή περί ακύρωσης του διαγωνισμού για το λιμάνι. Στην ίδια λογική, το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η Κουμουνδούρου έχει εκφράσει τις προγραμματικές της θέσεις την πλήρη αντίθεσή της στην πώληση του ΟΛΠ και όλων των λιμανιών, ζητώντας αποσαφήνιση της κατάστασης από το Μαξίμου.

500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Παρ’ όλα αυτά και αμέσως μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη υπήρξαν διαρροές σε διάφορα διεθνή πρακτορεία, ότι όχι μόνο προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και ότι εντάσσεται στη λίστα των μεταρυθμίσεων, ενώ το Dow Jones αναφέρεται και στο επιδιωκόμενο τίμημα ύψους 500 εκατ. ευρώ –ποσό που αντιστοιχεί σε δύο φορές σχεδόν την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του λιμανιού –και για το οποίο η κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να ενημέρωσε τους πιστωτές.

«Η απόφαση της ελληνικής πλευράς να αποκαλύψει στους πιστωτές τα αναμενόμενα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη πώληση αποτελεί την πιο πρόσφατη και ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Αθήνας όντως σχεδιάζει να υλοποιήσει το σχέδιο πώλησης του λιμανιού» ανέφερε το Dow Jones, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών για τον ΟΛΠ και χαρακτηρίζοντας αμφιλεγόμενες τις κατά καιρούς προτάσεις για αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού.

Το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι τέθηκε και στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, όπου ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους υπουργούς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και τις επαφές του στο Πεκίνο. «Εντός του μηνός ή του επόμενου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι του Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί. Ο διαγωνισμός προχωρά, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην «China Daily», προσθέτοντας μάλιστα ότι πιστεύει «πως η COSCO, ένας από τους μνηστήρες, θα υποβάλει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ». Αν και από τις δηλώσεις Δραγασάκη δεν προκύπτει ότι αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού και ότι η κυβέρνηση θα πουλήσει τελικά ένα μειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ αντί για το 67% όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, εντούτοις το τοπίο παραμένει ακόμη θολό ως προς το τι ποσοστό πωλείται και ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημοσίου. Κύκλοι του αντιπροέδρου διευκρίνιζαν χθες ότι «πρόθεση της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι η διατήρηση από το Δημόσιο ενός ισχυρού ποσοστού μετοχών στον ΟΛΠ, πως στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση να γίνει μέσα από αναπτυξιακές κοινοπραξίες με όσο το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα και ότι σε κάθε περίπτωση πολύ σύντομα θα αποσαφηνισθούν οι τελικοί όροι της πώλησης».