Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί τη Δευτέρα στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αργότερα συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο με στόχο να μην υπάρξουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή διαφοροποιήσεις και εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές έριδες. Μάλιστα υπήρξε μια ενημέρωση για τον νομοθετικό προγραμματισμό και μια αποτίμηση των δύο πρώτων μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, μολονότι επισήμως εκφράζεται μια εικόνα αρραγούς μετώπου με απόλυτη στήριξη στη διαπραγματευτική τακτική και πίστη ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων προς τους δανειστές θα περιλαμβάνει το ιδανικό μείγμα προτάσεων αλλά μη υφεσιακών μέτρων, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ρήγμα ακόμα και σε αυτήν την ομάδα της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα μεταξύ του Γ. Χουλιαράκη και της Ελενας Παναρίτη, η οποία είναι και η πιο στενή συνεργάτις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με όσα περιγράφονται, το πρόβλημα επικεντρώνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει στείλει η κυβέρνηση προς το Brussels Group:Πηγές που έχουν εικόνα από την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν από το απόγευμα του Σαββάτου ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για μία ακόμη φορά δεν παρουσίασε ένα συνολικό και πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων/παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ιδιαίτερα σημαντική ήταν μία εξέλιξη της Κυριακή: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας μόλις πληροφορήθηκε το κλίμα που επικρατεί στην διαπραγμάτευση έστειλε εσπευσμένως στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, αφενός για να έχει άμεση και συνεχή πληροφόρηση και αφετέρου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην συζήτηση, εφόσον παραστεί ανάγκη ή υπάρξει περιθώριο.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Η ΠΓ ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Τα αιτήματα για έγκαιρη ενημέρωση άλλωστε επί των διαπραγματεύσεων από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες υπήρξαν πολλά, ενώ υπάρχουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού που ρίχνουν ήδη προειδοποιητικές βολές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία συμφωνία που θα ξεφεύγει από τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

Σαμαράς: Να μην μας θεωρούν δεδομένους

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις θέσεις που θα καταθέσουν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σχετικάστο Βήμα της Κυριακής: «Να μην μας θεωρήσουν δεδομένους σχετικά με το αν η ΝΔ θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία».

«Δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνουν οι ‘μαθητευόμενοι μάγοι’» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας το κόμμα να στηρίξει νέες φορολογικές επιδρομές.

«Εμείς άλλωστε είχαμε αρχίσει να μειώνουμε τους φόρους και προγραμματίζαμε πολύ μεγαλύτερες σταδιακές μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα βρισκόταν πια στην ανάρρωση και την ‘ξανακύλησαν’.»

Brussels Group: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες

Στο μεταξύ, εποικοδομητικές χαρακτήριζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τις διαβουλεύσεις επί της λίστας μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνεχίζονται στο Brussels Group.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέγαρο Μαξίμου: «Να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι»»

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωσή του το απόγευμα της Κυριακής ανέφερε ότι στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Τι λέει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Όπως ειδικότερα ορίζει το άρθρο 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής»:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

**7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

***8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.